IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цветанов: Наемодателите губят пари от непрофесионалната оценка на имотите им

Ако имаше правна регулация на брокерската дейност, основният фактор на пазара щеше да е качеството на работа

08:20 | 04.08.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветомир Цветанов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Цветомир Цветанов. Снимка: Личен архив

Какви са най-търсените жилища за живеене под наем в София – площ, брой спални, етажност, разположение, местоположение и т.н.?

- Статистиката на Примо+ показва, че най-много запитвания за наемане на жилища постъпват за района на “Младост” и “Студентски град”. “Младост” е изключително популярен между младите работещи, които търсят жилище близо до работа, но и с удобен транспорт до центъра. “Студентски град”, логично, е най-търсен от студентите. Най-популярните типове апартаменти са двустайни ново строителство (хол с кухненски бокс и спалня), които са подходящи както за сам човек, така и за млади двойки.

Какви са основните категории наематели?

- Най-често срещани наематели са млади двойки и необвързани работещи младежи от двата пола на възраст до 26-27 години.

Имате ли данни колко жилища под наем сменя един наемател преди да реши да стане собственик и колко време средно престоява в едно жилище?

- Това е много индивидуално и нямаме конкретна статистика за това колко време е нужно преди наемателя да стане купувач. Последните години, в реалността на “икономиката на споделянето”, забелязваме, че повечето млади наематели изчакват с покупката на жилище, за да са по-гъвкави и свободни. Предпочитат да сменят квартири и квартали заради честата смяна на работни места, лични потребности и стил на живот. По стара статистика мога да кажа, че средният престой на наемател в жилище е 9 месеца.

Как очаквате да се движи пазарът през следващата година предвид и все по-засилващото се предлагане на жилища под наем и увеличения дял на новото строителство?

- Темповете на растеж са много бързи в последно време, но както знаем историята винаги се повтаря и след големи пикове най-вероятно следват спадове. Статистката ни показва, че цените на наемите в София растат, но с тях растат и доходите на домакинствата. Всеки един пазар се влияе от няколко фактора, като в София основен такъв е социално-демографският.

Пазарът на имоти в последните две години тръгна силно нагоре не само заради отложените покупки на хората, които изчакваха дъното на цените, но и заради засиления инвестиционен интерес. Каква доходност може да постигнат собствениците от отдаване под наем на различните типове жилища (площ, брой спални, етажност, локация и т.н.)?

- Доходността на инвестициите в недвижимо имущество е строго индивидуална и зависи от голям брой фактори (цена на придобиване, тип жилище, локация, разположение, площ, моментно състояние на пазара, конкурентни имоти и т.н.). Пазарът на наемите показва, че най-доходоносни са маломерните имоти (едностайни и двустайни) в източните и централните квартали на София. Тези апартаменти се отдават за броени дни, което носи минимални загуби на наемодателите. Ако сложим всички под общ знаменател, можем да посочим годишна възвръщаемост около 6% бруто.

В България практиката да се сключват договори за наем и наемателите да направят адресна регистрация в жилището като че ли все още се счита за сравнително „екзотична“. Какви са Вашите наблюдения при тези тенденции?

- Наистина тази практика не е много разпространена при наемането на имот в София. Случаите, в които най-често се е налагало да правим адресна регистрация, е при имоти в центъра, където причината е годишният абонамент за паркиране, както и за целите на точкообразуването при кандидатстване за детски градини и ясли.

Все повече агенции за имоти предлагат и услуга управление на имот, която включва търсене на наематели и последваща комуникация с тях. Доколко популярна става тази услуга?

- Това е една все по-популярна услуга в Европа, която ние от Примо+ същo предлагаме на българския пазар по западни стандарти. Собствениците, които са се насочили към нея, трябва да бъдат изключително внимателни при избора на фирма, на която да поверят жилището си, защото това е актив, който има нужда от правилно управление с цел по-висока доходност, по-малко стрес за собственика и наемателя, опазване на имуществото и т.н. Тук доверието и професионализма на изпълнителя е изключително важно, защото говорим за една дългосрочна услуга, в която двете страни работят съвместно с цел постигане на максимално добри резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 1
toto
преди 7 години
Нищо сложно няма - за какви професионалисти говорим.. AirBNB пуснаха една платформа със средни максимални и минимални цени и всичко заспа! голяма част от наемодателите в София я ползват вече. А дървените философи "специалисти", като този продължават да дърдорят небивалици, като стара грамофонна плоча... Елементарно е, когато не лъжеш клиентите си те го усещат и това ги привлича...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
alzag
преди 7 години
Може да не си купуваш всеки месец апартамент, но можеш да си сменяш квартирата всяка година, може да си сменяш офиса, да наемаш квартири на къс наем за бизнес-партньори и още много варианти за да имаш поредица от сделки. Преди много години бях активен брокер и с едни клиенти имах през годините: покупка на парцел, покупка на офис, наемане на квартири, строителство на къща. Освен комисионните които съм получил, съм приятел и до днес с тези хора и сме имали още доста взаимни услуги/сделки. Така че, професионалното отношение и личностните качества на брокера са от изключително значение за тази работа. Прав си обаче, че куцо и сакато брокер стана и затова дори аз наричам гилдията на брокерите - пасмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 7 години
Щот тук са се събрали такива капацитети, че чак в0ни на професионализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
и тоя талибан на снимката е тотално некомпетентен - да си ходи начело на останалите в гилдията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
pur6ing
преди 7 години
До мизантроп и до автора - две сделки с един и същ брокер ни можеш да направиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
" За тях качеството на услугата не е от значение, защото те търсят високи комисиони и бързи пари от нови клиенти и нe очакват възвръщаем бизнес от добре свършената работа."Таз мъдра мисъл избуши тавана. Значи агенциите следва да очакват да имат редовни клиенти, доволни от добре свършената работа. Демек, като си купувам всеки месец по един апартамент, ще мога все тях да ползвам :)ГЛУПОСТИ!Характера на бизнеса е такъв, че като острижеш някого, едва ли ще можеш да го острижеш втори път, независимо дали е доволен от тебе или не. Това не е да продаваш кисело мляко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Алоу брокерчетата, нещо май много ви огладнеха гъ3eтaтa и само пишете статии колко е важен брокера и как да си го изберем. Истината обаче е, че кой остане без работа, се хваща да е брокер - не му дават заплата, живее на комисионни (което значи оцелява) и хал хабер си няма от недвижими имоти, дори хал хабер си няма каква точно е неговата роля там и за какво точно получава пари. Нито купувача му има някакво доверие, нито продавача,и той няма никакво влияние върху сделката.Много често тоз елемент е толкова ***, че се налага да му кажа, абе дай да се видя с човека да се разберем, че ми омръзна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
melon
преди 7 години
От агенциите такъв професионализъм лъха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
pur6ing
преди 7 години
Глупости!Просто глупости!Моля не ми се сърдете!Всеки иска малко монопол, за да му е по-лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още