IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Сотиров: Цените на имотите ще се задържат в близко бъдеще

С бума на новото строителство се засилва предлагането на пазара, което заедно с очаквания ръст на лихвите внася стабилност, казва главният мениджър на ДОМИ

08:30 | 06.07.17 г. 6
<p>
	Петър Сотиров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петър Сотиров. Снимка: Личен архив

- При условие, че институциите не реагират на това, което се случва в бранша, и въпреки призивите закон за дейността на брокерите още няма, браншът как би могъл сам да си помогне?

- Говорили сме много пъти по тази тема, трябва да има регулация и тя трябва да дойде от държавата. Няма как да се справим със самостоятелна регулация и с проблема с фалшивите обяви и некоректните „агенции“. Това е съвсем друг бизнес – порталите за имоти са в сферата на рекламата. Единственият вариант е да има законов режим.

- Споменахте за забавяне на ръста на цените в София. Какви са тенденциите на пазара в страната – в градовете, в които оперирате?

- Усеща се стабилност в по-големите градове. В по-малките областни градове така или иначе покачването на цените не беше толкова сериозно, колкото в големите – София, Пловдив и Варна. В по-малките областни центрове цените се задържаха през последните две години и нямаше сериозни скокове.

В големите градове обаче цените скочиха над 20% през последните две години. Тенденцията в момента е тези цени да се задържат. До края на годината не очаквам сериозно разместване и тези нива ще се запазят. Някои колеги дори прогнозират, че в големите градове може да има и лек спад на ценовите нива.

- Доколко големият обем ново строителство, който се отразява на предлагането, има общо с тази тенденция? Къде в случая е нуждата от успокоение на пазара предвид по-резките движения през 2015-2016 г.?

- Свързано е с предлагането. Недостатъчното предлагане доведе до по-силния ръст на цените. Отделно има разминаване и в очакванията на продавачите и реалната покупателна способност на купувачите в България. Това също доведе до този ръст на цените – очакването на продавачите, че могат да получат максимума, заедно с малкото оферти на пазара. В един момент много купувачи бяха склонни да купят дори на по-висока цена, стига да си вложат парите в нещо или да има къде да живеят.

С бума на новото строителство, очакваните доста обекти, които трябва да бъдат завършени в следващите месеци и ниските лихви по депозитите, това се променя и ще доведе до стабилност на пазара. Банките също отпускат кредити при добри лихвени нива, което също подкрепя запазването на тенденцията за стабилност на пазара.

- Доколко установяването на тази стабилност има връзка и с очаквания скорошен ръст на лихвите?

- Четох една новина наскоро – някои банки възнамеряват да вдигат лихвите по депозитите. Логично е при това положение да се увеличат и лихвите по кредитите. Това означава, че покачване на цените на имотите не може да се очаква.

- Как очаквате да се развива пазарът в най-предпочитаните зони на София?

- Южните райони смятам, че ще станат един от най-непредпочитаните райони на София, защото през годините развитието на инфраструктурата там изостана и съответно и ръстът на цените не е толкова висок, колкото на други места. Хората все повече предпочитат квартали като „Дружба“, „Надежда“ и дори „Люлин“ заради развитието на инфраструктурата, а и по-ниските цени в сравнение с други места в София. Това е водещото при избора – инфраструктурата.

- А развитието на северните райони? За това отдавна се говори...

- Хората, които купуват в северните райони, обикновено или са живели там, или имат близки и приятели там. В дългосрочен план обаче има големи перспективи за развитие в тази посока, включително и на новото строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
vstoykov
преди 6 години
Тоест "стабилните" цени означават, че сме достигнали плато - от тук нататък цените ще падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
vstoykov
преди 6 години
Като дойде следващата криза (тази или до 1-2 години я очаквам) банките ще почнат да конфискуват и продават. Наред с това имаме и ново строителство, и бягащи от държавата хора (защото в съседни държави се живее по-добре) ще доведе до срив на цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
Naematel
преди 6 години
... Надувайте момчета - ще стане на парчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Преди няколко месеца се надпреварваха да говорят за ръст подобен или малко по-малък от този за 2016, а сега задържане щяло да има с тенденция за понижение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Щом говори за задържане , а не за ръст , значи е "умерен" оптимист . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Big Stan
преди 6 години
Оптимист ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още