IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Холдинг Света София

Подгласници според екипа ни са Пловдив Юрий Гагарин БТ, Неохим АД и Кремиковци АД

14:53 | 29.01.06 г.
Акция на седмицата – Холдинг Света София

След Хидравлични елементи и системи АД ,  Индустриален Холдинг България АД и М+С хидравлик акциите на Холдинг Света София АД са четвъртият победител за 2006 г. в седмичната анкета на Investor.bg за акция на седмицата. Подгласници според екипа ни са Пловдив Юрий Гагарин БТ, Неохим АД и Кремиковци АД.

През изминалата седмица акциите на Холдинг Света София загубиха 16,67 на сто от пазарната си капитализация, до средна цена от 0,70 лв., с което се превърнаха в най-големия губещ от включените в индекса BG40 компании.

Общоизвестно е, че пазарът на ценни книжа се крепи на доверието на инвеститорите в него. Липсата на достатъчно доверие към определени акции, които са обект на  търговия,  води до липса на доверие и в самия капиталов пазар. Все още мажоритарните собственици имат неограничени възможности да “източват” печалбата и активите на управляваните от тях предприятия и по този начин да ощетяват дребните акционери. С доверието са свързани и данните, съдържащи се в годишните финансови отчети, на чиято основа се прави фундаменталният анализ. Безспорно по-противоречиви са финансовите показатели на холдинговите структури  спрямо дружествата, които извършват реална стопанска дейност. В този ред на мисли не е изненада за никого годишният отчет  на Холдинг Света София, но в случая по-уместен повод за тревога  е, че това не е единичен случай, а по-скоро утвърдена практика в борсовата ни реалност. Последствията са повече от ясни - инвеститорите ще се отдръпнат от подобна категория  акции, но неприятното в случая е, че това рефлектира негативно върху пазара като цяло, проявявайки се като фактор, затрудняващ развитието му,” каза за Investor.bg Велизар Благоев от ИП Маклер 2002.

Холдинг Света София е наследник на бившия приватизационен фонд Света София, създаден през 1996 г. за участие в масовата приватизация. Сред учредителите му са такива имена като Иван Костов, Александър Божков и настоящият изпълнителен директор Борислав Манахилов.

Дружеството има участие в 29 дружества, като осем от тях са дъщерни. Само преди две седмици холдинговото дружество се насочи и към инвестициите в недвижими имоти, след като със свързаните лица Асансьорни сервизи и Харманли Трейдинг учредиха Лифт Сервиз АД.

По последни данни от системата АПИС с най-голямо участие в Холдинг Света София са Дион Комерс (9,402%) и Лизинг-Консулт (9,37%). С 5,667 на сто участие е Софлега-Консулт, а София Строй има 5,246%. Няма данни за физически лица, надвишаващи границата от пет на сто, но общият им дял в холдинговото дружество е малко под 62%.

В четвъртък Холдинг Света София оповести неконсолидираните си данни за 2005 г., според които загубата му възлиза на 2,55 млн. лв., спрямо печалба от 93 хил. лв. за година по-рано. Основният капитал на Холдинг Света София е 4,941 млн. лв., докато собственият е 5,264 млн. лв.

За шестте борсови сесии през седмицата бяха изтъргувани 8255 броя от книжата на холдинга, или средно по 1376 на ден. Офертите купува остават на нива от 0,60 лв., докато най-ниските продава са на цена от 0,68 лв. за брой.

С 3,57 на сто поскъпнаха за изминалата седмица акциите на Неохим АД до средна цена от 35,97 лв., като в сряда (25 януари) бе сключена и сделка на историческия максимум от 36,30 лв.

Настоящи и бъдещи акционери все още са в очакване на отчета за 2005 г. на димитровградския производител на органични и неорганични химически продукти. Печалбата на дружеството за първите девет месеца на годината възлезе на 11,056 млн. лв., в сравнение с 2,771 млн. лв. за година по-рано. 

Евро ферт АД притежава 49,17 на сто от капитала на компанията, докато Karifert International, Ливан, държи 16,07%.

Акциите на Кремиковци АД загубиха 3,82% от пазарната си капитализация през седмицата до средна цена от 16,37 лв. В петък от НЕК ЕАД обявиха, че задълженията на дружеството са достигнали 95 млн. лв., след като Кремиковци продължава да не изпълнява договореностите и натрупва ежемесечни задължения в размер на 5-6 милиона лева. От металургичния комбинат отговориха, че до поставения срок (27 февруари 2006 г.) ще бъдат предприети необходимите стъпки за нормализиране на отношенията с НЕК и погасяване на дължимите суми съгласно постигнатите споразумения.

В края на септември новите собственици на дружеството обявиха, че през следващите четири години ще инвестират 300 млн. долара, като най-голяма част - 180 млн., ще бъдат инвестирани в производството и увеличаване на печалбата. Други 60-70 млн. долара ще бъдат вложени в ремонтни дейности, а още толкова ще отидат за покриване на екологичните норми.

Акциите на Пловдив Юрий Гагарин БТ реагираха най-положително след пресконференцията на Христо Лачев в понеделник, на която стана ясно, че програмата за преструктуриране и приватизация на Булгартабак Холдинг е готова и скоро ще бъде представена пред министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По думите на Лачев има голям инвеститорски интерес към Пловдив Юрий Гагарин БТ. Той обясни, че вариантите са дружеството или да се продаде чрез борсата, или чрез конкурс, като първо ще бъде опитана продажбата му чрез конкурсна процедура. Само три дни по-късно австрийската компания Майр Мелнхоф картон потвърди интереса си към дружеството след разговори между изпълнителния им директор Вилхелм Хьорманзедер и Христо Лачев.

За последната седмица акциите на дружеството добавиха 25,40 на сто, до средна цена от 31,60 лв., а офертите остават на нива от 31,52 лв. купува и 32,97 лв. продава.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.


Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Холдинг Света София АД(HSOF)

Неохим АД(NEOH)

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още