IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Декотекс АД

Подгласници за изминалата седмица според екипa на Investor.bg са Слънчев бряг АД, Развитие Индустрия Холдинг и Българска Роза – Севтополис

16:35 | 25.03.06 г.
Над 80% от продукцията на Декотекс е за износ. Снимка : Corbis.
Над 80% от продукцията на Декотекс е за износ. Снимка : Corbis.

Декотекс АД бе избрана от екипa на Investor.bg за акция на седмицата от 20 до 24 март 2006 г. Подгласници за последните пет работни дни са книжата на Холдинг Варна А, Развитие Индустрия Холдинг и Българска Роза – Севтополис.

 
“Еуфорията по позицията през изтеклата седмица се дължи на новината за предстоящото увеличение на капитала на дружеството за сметка на резервите чрез издаване на 14.6 млн. броя нови акции с номинална стойност 1 лев всяка. Целта на мениджмънта е да се повиши ликвидността по позицията, като бъде преодолян проблемът с малкия брой свободно търгуеми акции (free float). Опитът в досегашната българска практика се изразява в повишаване на капиталовата доходност на акциите на дружествата, които са извършили делене на акциите си”, каза за Investor.bg Велизар Благоев от ИП Маклер 2002.

”Обаче освен потенциалния положителен ефект от техническият факт по сплита, все пак не трябва да забравяме и някои фундаментални особености, свързани със спецификата на дейността на Декотекс АД, които влияят върху качествата й на борсова инвестиция. Сред тях са: политиката на неразпределяне на дивиденти; невъзможността за голямо нарастване на приходите в средносрочен план, която може да бъде преодоляна, ако се разширят продажбите за вътрешния пазар; голямата конкуренция от страна на вносители и чуждестранни производители; зависимостта от конюнктурата на международния валутен пазар, обусловена от факта, че около 80% от производството е предназначено за износ; неоптималната капиталова структура, изразена в слабото използване на привлечени дългосрочни пасиви”, допълни Благоев.
 

Декотекс е една от водещите текстилни фирми в Европа и единствен производител в страната на вълнени килими. Мажоритарен собственик по позицията е Каппа Технолоджи АД с 91,937%. Предметът на дейност на дружеството е производство и търговия в страната и в чужбина с вълнени прежди и изделия от тях, килими и килимени изделия, подови покрития, като над 80% от продукцията е предназначена за износ.

През седмицата компанията обяви увеличение на капитала си от 406 530 лв. на 15 041 610 лв., чрез издаване на 14 635 080 бр. акции с номинална стойност 1 лв. всяка една. Гласуването на решението ще се извърши по време на Общото събрание на дружеството на 31 май, като то ще бъде за сметка на неразпределена печалба и резервите му.

Одитираният отчет на Декотекс за 2005 г. показа нарастване на нетната печалба с 15,38 на сто до 1,763 млн. лв. Компанията е инвестирала над 3 млн. лв. в покупка на ДМА за последните две години, а в края на изминалата година наличните средства в каса и по банкови сметки са се увеличили с 2,777 млн. лв., за да достигнат до 3,171 млн. лв.

При приемане на решението за увеличение на капитала всеки акционер към
15 май ще получи по 36 безплатни акции срещу всяка една, която притежава. За последната седмица книжата на Декотекс поскъпнаха с 36,77% до 49,92 лв., като сделки бяха сключени на нива от 36,20 до 54,00 лв. Максималната стойност по позицията е постигната по време на търговската сесия от 23 февруари 2005 г. – 56,99 лв.



Среднодневният обем за последните пет търговски сесии бе 500 броя, за седмица по-рано той бе 107, а за февруари по позицията бяха сключени 47 сделки за 7223 броя, или по 361 средно на сесия. При цена от 49,92 лв. пазарната капитализация на Декотекс е 20,294 млн. лв.

С понижение от 14,28 на сто до 2,16 лв. средно акциите на Развитие Индустрия Холдинг се превърнаха в най-понижаващото се дружество в широкия индекс за седмицата.

За изминалата година дружеството отчете нетна консолидирана печалба в размер на 234 хил. лв. спрямо загуба от 40 хил. лв. за предходния отчетен период. Основният капитал е 981 хил. лв., а собственият – 7,46 млн. лв. спрямо 7,26 млн. лв. преди година. Развитие Индустрия холдинг притежава дялови участия в общо 11 дружества, като в 7 от тях е мажоритарен собственик.

Основен акционер в холдинга е Корпорация Развитие с 21,457% от  капитала. Оферти купува в края на петъчната сесия имаше на нива от 2,17 лв., докато продавачи липсваха на пода на борсата. 

Книжата на Българска роза-Севтополис загубиха 3,98% от пазарната си капитализация за последната седмица до средна цена от 6,52 лв. Софарма АД притежава 49 на сто от капитала на дружеството, чиито предмет на дейност е производство на лекарствени форми и субстанции, парфюмерия и козметика, натурално-ароматични продукти. Телсо АД държи други 14,842 на сто.

За 2005 г. нетната печалба на дружеството възлезе на 1,81 млн. лв. спрямо 676 хил. лв. за края на 2004 г. В края на януари компанията погаси задълженията си по преоформените в държавен дълг кредити по ЗУНК в размер на 8,014 млн. лв.

В последния работен ден от седмицата Общото събрание на Слънчев бряг гласува за продажбата на енергопреносната си мрежа за цена от 36,86 млн. лв. без ДДС. Според изпълнителния директор на дружеството Малина Бакалова сделката ще бъде финализирана до началото на сезона, а решение за изразходването на средствата от продажбата ще вземе Съветът на директорите. Очакванията са миноритарните собственици да обжалват решението, а EVN да оттегли иска си в Международния арбитражен съд.

Книжата на Слънчев бряг приключиха седмицата без изменение на ниво от 20,50 лв. За 2005 г. дружеството обяви загуба от 1,13 млн. лв., спрямо печалба от 322 хил. лв. за година по-рано. Държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката притежава 75% от дружестовото, докато Слънчев Бряг Холдинг е с 10,53 на сто.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение.

** Авторът притежава акции от Българска роза-Севтополис

Свързани компании:

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Развитие Индустрия Холдинг АД(IDH)

Декотекс АД(DEX)

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 25.03.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още