IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мумбай и Дубай в надпревара за най-високата жилищна кула в света

Предприемачи се стремят да се възползват от търсенето сред богаташите в Азия

10:39 | 10.06.10 г.
Мумбай и Дубай в надпревара за най-високата жилищна кула в света

Предприемачи в Мумбай и Дубай поведоха надпревара за изграждането на най-високата жилищна кула в света в опит да се възползват от търсенето сред богаташите, които искат да купят луксозни жилища на цени над 10 млн. долара, пише Bloomberg.

На 8 юни Lodha Developers Ltd. обяви, че 442-метровата кула World One във финансовата столица на Индия ще стане най-високата при завършването й през 2014 г. В същия ден от Trident International Holdings съобщиха, че отложеният проект на компанията за изграждането на 516-метровата кула Pentominium в Дубай ще бъде завършен до 2013 г.

Цените на апартаментите в World One, която е проектирана от архитектите на пирамидата пред Лувъра в Париж, достигат 500 млн. рупии (10,6 млн. долара), каза по време на пресконференцията във вторник управляващият директор Абишек Лодха. Компанията води преговори с дялови инвеститори за финансирането на част от проекта, чието строителство ще струва 20 млрд. рупии, каза той.

Ако и двете сгради бъдат завършени по график, Pentominium ще стане най-високата, а World One – втората по височина жилищна кула в света, според Маршал Джеромета, редактор на базата данни в базирания в Чикаго Съвет по високите сгради и градска среда. Към момента най-високата жилищна сграда в света е 323-метровата Q1 в австралийския град Голд Коуст в щата Куинсланд.

Цените на апартаментите в Pentominium в Дубай ще достигат 40 млн. дирхама (10,9 млн. долара), съобщи Аюш Кукрети, старши вицепрезидент маркетинг и стратегии в Trident.

Милиардерите в Азия увеличиха богатството си с най-бърз темп в света през последната година, според списание Forbes. Те имат общо състояние в размер на 729 млрд. долара спрямо 357 млрд. година по-рано, изчислиха от списанието през март. Състоянието на милиардерите в САЩ и Европа са нараснало с 18% и 50% съответно.

Броят на милиардерите в Индия се е повишил до 49 от 24, сочат още данните.

Дубай преживя най-тежката криза на пазара на имоти в света по време на глобалната рецесия, като продажните цени в емирството паднаха с над 50%, а стойността на отменените проекти надхвърли 300 млрд. долара.

За разлика от него пазарът на имоти в Мумбай се възстановява. Жилищните цени в града са скочили с около 30% за шестмесечния период до април, сочат данни на Knight Frank (India) Pvt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още