IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 20% спад в цените на жилищата в Китай

Мненията се различават по въпроса дали този спад ще бъде фатален за банковата система на страна, или няма да има ефект

11:31 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 20% спад в цените на жилищата в Китай

Китай не смята да обявява нова фаза от програмата си за ограничаване на пазара на имоти, тъй като се очаква цените да се понижат значително през следващите месеци.

Официални източници сочат, че цените на имотите вероятно ще паднат през третото тримесечие на годината, като се уточнява, че за пазара не се очаква твърдо приземяване тази година.

Различните мнения посочват различен мащаб на очаквания спад. Според Майкъл Клибнър, директор Проучвания и консултации в Jones Lang LaSalle (JLL), понижението може да бъде до 20%, което според него ще бъде „здравословен спад“, пише PropertyWire.

Той уточнява, че в момента не съществува риск от крах на пазара.

По мнението му бумът на пазара в Китай е движен от пари в брой, а не толкова от инвестиции със заемен капитал, което понижава риска от масови принудителни продажби, които доведоха до срива на пазара в САЩ.

Неговото мнение обаче не съвпада с това на Кенет Рогоф от Харвардския университет, който предвижда колапс на пазара в Китай, който ще засегне и банковата система на пазара.

Според Рогоф, който е бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) вече се забелязват първите признаци на този колапс.

Икономистите от Nomura Holdings също са на мнение, че спадът в цените през следващите 12 до 18 месеца ще бъде до 20%. Те обаче не смятат, че този спад ще има огромен ефект за китайската икономика.

Цените на имотите в 70 града в Китай се повишиха с 12,4% през май, което бе вторият най-бърз ръст в историята на статистиката за пазара, което повиши опасенията за формиране на балон на жилищния пазар в Китай.

Доклад на Changjiang Securities, публикуван тази седмица, обаче посочва, че продажбите на нови жилища в Шанхай са отчели спад от 70% през юни в сравнение с година по-рано.

Според доклад на Uwin Real Estate Information Services пък продажбите са спаднали с 57% през първите шест месеца, но цените на жилищата са се покачили с 48% на годишна база.

От Uwin също очакват спад от 10-15% в цените през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още