IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава спадът в строителната активност в Румъния

Единствено индустриалното производство показва положителни сигнали за бъдещ ръст

12:04 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава спадът в строителната активност в Румъния

Строителният сектор, който през изминалите години на бум бе един от основните двигатели на румънската икономика, продължава своето свободно падане, тъй като броят на новите строителни обекти бе сведен почти до минимум.

За разлика от него обаче индустриалното производство показва положителни сигнали и признаци за бъдещ ръст, пише ZF.

Обемът на строителните работи в страната се понижи със 17,3% през май на годишна база, като засега не се забелязват сигнали за възстановяване, пише изданието.

Със своя единствен двигател – индустриалното производство, което се грижи за задоволяване на чуждестранното търсене, икономиката няма голям шанс да се възстанови през тази година.

Суровите мерки на правителството за ограничение на заплатите в публичния сектор и увеличаване на ДДС нанесоха сериозен удар върху потреблението, а компаниите все по-трудно намират пазари за своите продукти и услуги в условията на силно понижени инвестиции.

Наред с това банките също продължават да поддържат високи лихвени нива за кредитите за населението, въпреки че няма никакъв приток от нови клиенти.

Все пак има и някои положителни признаци от индустрията и износа. Броят на новите поръчки в индустриалния сектор се покачи с 22,5% през май на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още