IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитието на нови офис площи в Европа остава ограничено

На големите европейски пазари, с изключение на Лондон, има малко интерес към подновяване на спрените проекти

09:46 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Развитието на нови офис площи в Европа остава ограничено

Ръстът в активността за изграждане на нови офис площи в Европа остава потиснат от комбинация от фактори като несигурното бъдеще на наемния пазар и ограничения достъп до финансиране на проекти, сочи нов доклад.

Данните на някои индикатори, излезли наскоро, показват известно подобрение в офис сегмента в Европа. Сред тях са стабилизация в наемните нива, по-слаб ръст на дела на незаети площи в сравнение с предишни периоди и покачване на активността по отдаване на офиси в сравнение с рекордно ниските нива в средата на миналата година.

Въпреки това подобрение анализ на развитието на офис проекти на основните европейски пазари подсказва, че липсата на нови проекти ще доведе до остър спад в обема на новите площи, които излизат на пазара. До 2012 г. новите проекти, които биват завършени, ще бъдат поне наполовина в сравнение с обема от техния предишен пик, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

“Обемът на новите площи на западноевропейските офис пазари достигна своя връх през 2008 и 2009 г. и се очаква прогресивно да се забави през всяка от следващите три години”, коментира Ричард Хобъртън, директор Проучване и консултации за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

„Бъдещият обем от проекти в развитие до 2012 г. се състои главно от схеми, които вече са достигнали даден етап. Много е трудно да се оцени сентиментът към подновяване на схеми, които бяха замразени в началото на кредитната криза, но, с изключение на Лондон, изглежда, че има малко признаци за промяна в настроението на предприемачите“, допълва той.

Според Хобъртън Лондон в момента е единственият основен пазар, на който се забелязва съществен интерес към подновяване на отложените проекти, които е планирано да бъдат завършени след 2012 г.

„Има някои единични примери за подновен интерес към развитие на други европейски пазари, но те по-скоро отразяват специфични строителни обстоятелства, а не по-мащабна промяна в инерцията“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още