IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 60 стотинки до 3 лева туристически данък предлага Столична община

Ще търсят механизъм за издирване на собственици на новопостроени имоти, които живеят в тях, без сградата да има разрешение за ползване

10:33 | 30.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
От 60 стотинки до 3 лева туристически данък предлага Столична община

От 60 стотинки до 3 лева да е туристическият данък в София, предлага Столичната община. Това се посочва в доклада на заместник-кмета Минко Герджиков за размера на местните данъци в столицата, съобщи БТА.

В хотелите с една звезда общината ще събира по 60 стотинки туристически данък на нощувка. Предвижда се облагането с по 1,20 лв. за хотел с две звезди, по 1,80 лв. - за три звезди, по 2,40 лв. - за четири звезди, по 3 лв. - за категория пет звезди. Размерът на дължимия данък за календарния месец ще се определя като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка според категорията на обекта. Новият данък ще се плаща по тази схема от 1 февруари.

Размерът на местните данъци да не се променя спрямо нивата им през тази година, предлагат още от общината.

Преди няколко дни стана ясно, че от общината ще заложат приход от данък "сгради" за следващата година в размер на 88 млн. лв., като от тях 3 млн. лв. ще постъпят заради променения данък на презонираните територии.

Според промяна в Закона за местните данъци и такси нежилищните имоти на предприятията се облагат по нов начин - върху по-високата от двете стойности - отчетната стойност или данъчната оценка на имота, посочват от общината. Затова се очакват повече приходи от тази такса.

Няма да се променят и ставките за данък "МПС", размерът на данъка за придобиване на имущества при дарение и по възмезден начин, както и размерът на патентните данъци по зони, тъй като нивата им са близки до максималните, определени в закона.

Предстои да бъде уточнен механизъм за издирване на собственици на новопостроени имоти, за които няма разрешение за ползване на имота по установения ред, но фактически имотите се използват. От тези имоти общината очаква приблизителен приход за данък от около 1 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Като ще е туристически, едва ли ще се намери селище в България, което да не намери основание да иска такъв данък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
angel04
преди 13 години
Дали би било юридически издържано градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и т.н., да въведат туристически данък за граждани с постоянна регистрация в София? След това да има по един ГПП на "Траянови врата" и на магистрала "Хемус" и да се събират пътни такси за коли с регистрация "СА" при влизане в Р България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още