IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три общини получават имоти от държавата

Първите шест етажа от административна сграда на пл. Св. Неделя 1 в София ще бъдат предоставени на „Български енергиен холдинг“, реши още правителството

14:25 | 09.02.11 г.
Три общини получават имоти от държавата

Три общини - Сливен, Правец и Плевен, получиха правото на собственост върху имоти от държавата на днешното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

На община Правец се предоставя сграда с площ 145 кв. м. Преди тя е ползвана като магазин, а сега в нея ще бъдат настанени различни звена и служби на бюджетна издръжка.

Община Сливен получава безвъзмездно правото на собственост върху "Чакърова къща II" и терен от 422 кв. м около нея. Имотите са част от общия групов паметник на културата "Ансамбъл Добри Желязков". Те ще бъдат използвани за обогатяване на творческата база на Клуба на дейците на културата.

С цел развитие на туризма в региона община Плевен получи безвъзмездно поземлен имот от близо 29 дка в местността "Белият бряг". Притежаването на собствеността върху историческия обект ще позволи на общината да кандидатства с комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Регионално развитие".

С друго решение правителството отнема, поради отпаднала нужда, от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Пазарджик сградата на Междуучилищния център на ул. "Христо Касапвелев" 12. Имотът е обявен за частна държавна собственост и е предоставен за управление на областния управител на Пазарджик.

Министрите приеха решение и за обявяване на част от имот - публична държавна собственост, за имот - частна държавна собственост и за апортирането му в капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД. Имотът представлява първите шест етажа от административната сграда на пл. "Св. Неделя" 1 в София. Правата за управление са на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Офисите ще бъдат предоставени на „БЕХ“.

В момента седалището на дружеството е в сграда, която се ползва съвместно с "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД. Изискването на Третия енергиен либерализационен пакет е, считано от март 2011 г., комбинираният оператор (операторът на газопреносната мрежа, на транзитната мрежа и на газохранилището в Чирен) - "Булгартрансгаз" ЕАД, да ползва сграда, различна от тази на обществения доставчик и търговец - "Булгаргаз" ЕАД и от тази на компанията-майка - БЕХ, както и да не се допуска извършване на споделени услуги между оператора и другите дружества от холдинговата група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още