IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от бизнесите готови да плащат повече за зелени сгради

57% очакват инвестициите в зелени практики да се изплатят до пет години

11:02 | 11.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Половината от бизнесите готови да плащат повече за зелени сгради

Половината от директорите, отговарящи за стратегията, свързана с недвижимите имоти в компаниите, са готови да плащат повече за площи в зелени сгради, сочи ново проучване.

Според анкета, проведена през последното тримесечие на 2010 г. в САЩ от асоциацията CoreNet Global и консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), секторът на корпоративните имоти е в процес на преосмисляне на своя фокус по отношение на намаляване на влиянието върху околната среда на сградите и нуждата от контрол върху разходите и оптимизиране на финансовите резултати.

Според резултатите устойчивото развитие е критичен бизнес въпрос в момента за 64% от анкетираните, като 92% от тях взимат предвид критерии, свързани с устойчивостта, когато взимат решения по отношение на локацията на своя офис.

Делът на бизнесите, склонни да плащат повече за зелени площи под наем, се е повишил от 37% през 2009 г. до 50% през 2010 г.

Малко над 30% от компаниите поставят продуктивността и здравето на служителите като най-важния фактор по отношение на устойчивото развитие. За други 11% това е удовлетвореността на служителите.

Повишена ефективност

Общо 48% от бизнес наемателите са склонни да плащат 10% повече за енергийно-ефективни площи, а 2% очакват да плащат над 10%.

Проучването за устойчивостта отразява еволюция, която наблюдаваме в индустрията през последните години, коментира Дан Пробст, който оглавява подразделението за Енергийна ефективност и устойчиво развитие в JLL.

По неговите думи преди пет години бизнесите може би са смятали, че устойчивостта е просто един скъп начин да представят компанията в добра светлина пред своите служители. Преди две години фокусът е бил върху управлението на енергията и начините да се пестят пари в краткосрочен план. Днес се преследват зелени стратегии, които повишават ефективността от работата на служителите.

Ръстът на броя на анкетираните, които казват, че биха плащали повече за зелени офис площи, може би отразява по-стабилния икономически климат днес в сравнение с преди две години, се казва в проучването. Други 23% казват, че биха плащали по-висок наем, ако той се компенсира от по-ниски разходи за енергия.

Като цяло бизнесите са по-склонни да инвестират в офисите, които притежават, в сравнение с тези под наем. Около 57% от анкетираните потвърждават някои недоказани твърдения за една до три години за приемлив период за изплащане на инвестициите в енергийна ефективност в собствените площи. Едва 4% очакват инвестицията да се изплати през първата година. Други 9% казват, че гледат на мерките за устойчиво развитие в по-дългосрочен план от пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още