IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък

НДК е „абсолютно непродаваем“ заради липсата на възможност за паркиране, коментира строителният министър Росен Плевнелиев

11:53 | 27.05.11 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Промяната в статута и начинът на управление на НДК са били наложителна стъпка, каза Дянков. Досега НДК е управлявано от творческо-стопанско обединение и това е заварено положение от 80-те години на миналия век, обясни той. Дянков посочи, че действащото в момента законодателство не познава такъв вид юридическо лице.

Искаме прозрачност и затова беше направена тази промяна, обясни Дянков. Той посочи, че избраният сега съвет на директорите има задача да управлява НДК, а не да се отъждествява с НДК. Следва се принципът на преобразуване в държавно дружество.

Като принципал на НДК гарантирам, че промяната няма да доведе до промяна в предназначението на НДК, а напротив – ще се работи за развитие и осъвременяване на комплекса, за да е той още по-добре разпознаваем център на европейската културна мрежа, каза Дянков.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че по негово експертно мнение НДК е „абсолютно непродаваем“. Той коментира това след церемония по връчване на европейски отличия на общини в Министерския съвет.

Като експерт от сферата на недвижимите имоти смятам, че нито един инвеститор няма да вложи и един лев в огромна сграда в центъра на който и да било европейски град, ако няма възможност за паркиране, мотивира становището си Плевнелиев.

Той съобщи, че на заседание на МС е било коментирано възмущението на премиера от това, че го обвиняват, че правителството ще продава НДК. Тогава Плевнелиев е заявил, че по негова експертна оценка НДК е абсолютно непродаваем, заради информация, която той е научил от медиите, че всичко атрактивно в НДК е продадено през последните 10-12 години. Доколкото знам основна заслуга за продажбата на подземния паркинг на НДК има кметът Софиянски, но не съм убеден в тази информация, защото не съм я проверявал, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pastir2
преди 12 години
И аз това го говорим - паркинга го има, остава да се завъртят некви схеми с него. Дали собственика на паркинга ше купува НДК, или собственика на НДК ше купува паркинга, или двамата собственици шси завъртят обща далавераааа си е техна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 13 години
Аз предлагам собственика на паркинга да си вземе и сградата и да не се мъчим повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Gungana
преди 13 години
Че какво пречи някой да си купи НДК и едновременно и паркинга. Какво, че продавачите са различни? Даже по-изгодно ще ги вземе така, отколкото ако бяха в пакет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Паркингът е продаден отдавна. 2000 паркоместа - частна собственост. Добра инвестиция! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
toto
преди 13 години
Паркинг има но не е собственост на НДК :)а и цените твърде високи (5 лв. на час) в сравнение с близкия мол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pastir2
преди 13 години
Не знам дали съм халюцинирал последните 3 години, или съм се радвал на служебен абонамент в един от най-големите подземни паркинги, разположен под НДК :|
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още