IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И кметовете ще отговарят за общите събрания на жилищните сгради

Окончателно приеха промените в Закона за етажната собственост

18:12 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
И кметовете ще отговарят за общите събрания на жилищните сгради

Една година след влизането в сила на промените в Закона за етажната собственост кметът на община или район трябва да организира провеждането на общите събрания в жилищните сгради. Градоначалниците ще правят това, когато собствениците на жилища не са си организирали задължителните по закон събрания и не са си избрали управителни органи. Това предвиждат окончателно приетите днес промени в закона, съобщи БНР.

Свикването на събранията ще става чрез покана, поставена на видно място на входа на блока. Ако събранието не може да се проведе поради липса на кворум, кметът ще определи в 14-дневен срок кой ще бъде управителят от списъка на собствениците. Ако не изпълни задължението си, кметът ще бъде наказван с глоба от 50 до 500 лева.

Николай Пехливанов от "Атака" възрази, че общините нямат необходимия административен и финансов капацитет да изпълняват тези функции. Той посочи, че само 40% от етажните собственици са си провели общите събрания и са се регистрирали. Според него ще се наложи кметовете да регистрират над милион и половина етажни собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още