IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис наемите в някои части на София достигат „безпрецедентно“ ниски нива

До края на 2011 г. са възможни още спадове, като в момента се строят близо 460 хил. кв. м нови площи

13:40 | 21.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

В резултат на свръхпредлагането на модерни офис площи в столицата, което не спира да се покачва, както и конкуренцията между наемодателите за спечелване на нови наематели, офертните офис наеми продължиха да се понижават през първите шест месеца на годината, сочи нов доклад.

В много случаи те достигнаха безпрецедентни нива, се казва в проучване на пазара на бизнес площи на Colliers International, с което Investor.bg разполага.

Най-съществен бе спадът на пазарите извън централните градски части, където предлагането на нови площи бе най-високо. Там офертните наеми се понижиха до 7,5-8 евро на кв. м на месец.

В централния бизнес район офертните наеми се движат между 12 и 15 евро на кв. м, а в широк център – между 8 и 11 евро.

Според компанията средните наеми на първокласни площи, на които се сключват сделки, са се понижили до около 12 евро на кв. м на пазара от своя връх от близо 30 евро в края на 2008 г. Те падат от средата на 2009 г., като в края на 2010 г. са били около 15 евро на кв. м.

Предлагане

Общият дял на незаетите модерни площи в столицата достигна 26%, или близо 357 хил. кв. м.

Този дял не е разпределен равномерно на пазара, като близо 253 хил. кв. м от тези площи са в покрайнините на София, спрямо 30 хил. в центъра.

Нивото на свободни площи се дължи основно на значителния ръст в предлагането през последните няколко години, наред с факта, че на пазара стъпват много малко нови компании, а съществуващите се разширяват с бавни темпове.

Общата наличност на модерни площи достигна близо 1,4 млн. кв. м през полугодието, от което 52% са офиси клас А.

Покрайнините на София се оформят като най-развитата офис зона с 65% от общия инвентар.

От компанията казват, че в столицата продължават да се обособяват дадени локации с концентрация на нови площи. Първите от тях бяха районът около Бизнес парк София, заедно с офис сградите на бул. „Никола Вапцаров“. След това се появиха нови зони по бул. „България“, бул. „Тодор Александров“. Друг „офис клъстър“ се оформя в момента на бул. „Цариградско шосе“. Районът около Летище София също претендира за нова офис дестинация.

Обемът от нови проекти продължава да се понижава, като в момента активно се изграждат офиси с обща площ от близо 460 хил. кв. м. Голямата част от тях са отново в покрайнините на столицата. В централната част, както и в широкия център през периода не са били обявени нови проекти.

Възможен е още спад в наемите

Движеща сила по отношение на търсенето бе разнообразното предлагане на качествени площи в локации с добър достъп.

Фармацевтичният и аутсорсинг секторите бяха най-активни по отношение на наемането на нови площи.

Средният срок на договорите остана непроменени – между три и пет години, като наемодателите продължават да предлагат гъвкави решения на клиентите, включително стъпаловиден наем, гратисни периоди и др.

Въпреки това основният двигател на наемната активност остава релокацията. Много компании се преместват от некачествени офиси в модерни сгради.

Броят на сделките се очаква да се увеличи през втората половина на 2011 г., най-вече подкрепена от стабилна икономическа среда и привлекателни наемни условия, смятат от компанията.

Офертните наемни нива ще останат непроменени или дори може да се понижат още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bpst
преди 12 години
Доклада не е за 2009 г., а за края на 2008 г. вероятно... ;))Не са дали данни за актуалните цени за продажба - сигурно щяха да напишат по 2200 евро/кв. м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
Доклада на Колиерс е може би за 2009 година? Тогава бяха актуални тези наеми нива...В момента според мен няма кой да наеме второкласните офиси в покрайнините на града...дори за 4-5 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още