IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на ваканционни имоти у нас не спира въпреки малкото продажби

Новото предлагане обаче се дължи почти изцяло на проекти, започнати преди няколко години

10:51 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от апартамент в комплекс на Black Sea Property Fund в Златни пясъци. Снимка: Black Sea Villas</p>

Изглед от апартамент в комплекс на Black Sea Property Fund в Златни пясъци. Снимка: Black Sea Villas

Предлагането на нови ваканционни имоти у нас не спира да се увеличава, макар и със забавени темпове, въпреки малкото продажби, казва Джон Чапман, председател на борда на директорите на инвестиционния фонд Black Sea Property Fund Limited, който има инвестиции у нас.

По думите му повишеното предлагане е почти изцяло функция на проекти, стартирани преди няколко години, които сега биват завършвани.

„Във ваканционния сектор от известно време на практика няма ново строителство“, казва той.

Пазарните нагласи в сегмента у нас са в депресия от няколко години. Това е отражение на прекомерното предлагане, в комбинация със слабо търсене, което се дължи основно на икономическите трудности във Великобритания, Ирландия и Западна Европа, смята той.

Чапман цитира данни на Colliers International, според които на пазара в България има над 110 хил ваканционни имота, които стоят непродадени.

Той обобщава, че както икономическата обстановка в България, така и пазарът на имоти остават значително затруднени. Въпреки това БВП на страната достигна дъното през 2009 г. и сега се очаква отново да се ориентира към възходящ тренд с прогнозиран ръст от 2,5% за 2011 г. и 3,5% за 2012 г.

От фонда, който се търгува на Лондонската борса, отбелязват, че продължават, макар и със слаби темпове, да продават своите имоти в Обзор, като през първите шест месеца на годината са продали три апартамента, за които са получили 120 хил. паунда. Компанията има още 40 непродадени апартамента в своя комплекс в курорта.

Активността по отношение на останалите и проекти на Черно море, в Пампорово и Боровец остава слаба, главно поради затруднения пазар, както и някои съдебни спорове, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още