IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски щат може да премахне данък имоти

Ако предложението бъде прието през 2012 г., Северна Дакота ще се превърне в единствения щат без данък имоти

13:45 | 19.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Американски щат може да премахне данък имоти

Никой не обича да плаща данъци - дори когато самите данъкоплатци признават, че данъците са необходими, за да покриват обществените услуги.

Но кой от данъците е най-много мразен? Надпреварата е много оспорвана, пише MSN.

Специално в САЩ направено миналата година проучване установи, че данък имоти вече надминава данък общ доход като най-ненавиждан от всички данък.

Жителите на един щат обаче изглежда, че мразят данък имоти повече от останалите американци. Това ще стане ясно със сигурност догодина, когато Северна Дакота ще гласува за или против премахване на данък имоти.

През юни 2012 г. в щата ще бъде проведен референдум по повод конституционални промени за елиминиране на данъка. Ако промените бъдат приети, Северна Дакота ще се превърне в единствения щат без данък върху имотите, пише изданието.

Инициативата се базира на гражданско движение, което критикува местното правителство, чиито публични годишни разходи са се удвоили от 2005 г. насам.

Въпреки че премахването на данъка е решителна стъпка, това не е прецедент в данъчната история на САЩ.

Редица щати в миналото са използвали обществено допитване за ограничението на ръста на данъците. Такъв е случаят с Калифорния, където т. нар. Предложение 13 е било използвано за основа на данъчните ограничения в сила днес.

Други региони пък са отменяли данък имоти за известно време през годините, когато правителствата са имали достатъчно други източници на приходи. Събирането на този данък обаче е било възстановявано по-късно.

Основният катализатор зад мерките по премахване на данък имоти в Северна Дакота е добавената стойност към местната икономика. Петролната индустрия в щата е в разцвет, като тя предоставя на правителството достатъчно приходи, без да има необходимост от увеличаване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Калифорнийското предложение 13 е в основата на местния балон. Предложението не позволява увеличаването на данъците след като един път си купил къща. Инфлацията изяжда сумата и след 20 години пенсионер ще *** и пак ще си плаща $700 на месец данък ( които ще са като днешните $200) Калифорния освен това има най-ниската ставка 1.25% и ето ти стабилна основа за балон... В Северна Дакота няма проблем, там няма как да се надуе балон тая намяа хора. Територия колкото България и 2 милиона души население... И до колкото има хора в Северна Дакота те още по стръвно емигрират към бреговете от нашенските аджамии със зелените карти и цървулите... Блазя им на тия дето го виждат балона и нас ( и приликите с Америка) с цени по 30 000 евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 12 години
А да се прави референдум по такъв въпрос/за намаляване на данъците/ е все едно да поканиш вълка в кошарата и после да се чудиш къде са ти овцете. Не знам кой ще отговори не на един такъв референдум. Може даже да ги питат - дали въобще да има данъци ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Ами да дойдат да видят тук как е, когато има символичен данък имоти. Имотен балон + мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още