IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде държавата продава земя за над 10 млн. лв.?

Това е стойността на изтъргуваните днес поименни компенсационни бонове, а само те от всички компенсаторни инструменти могат да се използват при плащания в търгове за държавна земя

17:03 | 21.10.11 г. 4
Къде държавата продава земя за над 10 млн. лв.?

Къде ли държавата продава земеделска земя за над 10 млн. лв., се пита човек, гледайки изтъргуваните днес поименни компенсационни бонове (ПКБ) за 30,3 млн. лв. номинал с пазарна стойност 10,3 млн. лв.

Текущата цена е 34 ст. за 1 лев номинал. За последните 3 месеца тя се е повишила с 19%, а за последната година - със 75%.

Че някъде има търг за държавна земеделска земя е видно от цената на другите компенсаторни инструменти (жилищните компенсаторни записи и компенсаторните записи), която е едва 20 ст. за 1 лв. номинал, или с над 40% по-ниска.

И трите инструмента (компенсаторните записи - КЗ, жилищните компенсаторни записи - ЖКЗ и поименните компенсационни бонове - ПКБ) могат да се използват в плащания по приватизационни договори. При плащания в търгове за държавна земя обаче могат да се използват само поименни компенсационни бонове.

Компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи намират приложение при плащания на лихви по ЗУНК задължения. Специално приложно поле на жилищните компенсаторни записи е и изплащане на номиналната им стойност (1 лв.) за първособствениците, от които реституцията след 1990 г. е отнела жилище, закупено в периода 1945-1989 г. Това приложно поле е известно като поправката „Корнезов“.

Според източници на Investor.bg предстои търг за земи в област Перник, но качеството на предлаганите земи не е добро и не може да предизвика търсене на ПКБ с номинал 30,3 млн. лв.

Сред пазарните участници има и слух, че ПКБ се търсят за приватизацията на Булгартабак холдинг АД (сделката вече е финализирана). Но това е невъзможно по ред причини.

Първо, дял от БТХ не е предвиден за приватизация с непарични средства. Второ, по принцип при приватизация срещу непарични средства се приемат също КЗ и ЖКЗ, които сега са доста по-евтини и всеки купувач в приватизационна сделка би си взел от тях. Така стана при приватизацията на Промишлено строителство - холдинг ЕАД, където приватизационния купувач си купи от по-евтините КЗ и ЖКЗ. Трето, парите за Булгартабак холдинг вече са платени в парични средства и акциите бяха прехвърлени още миналата седмица.

Възможно е и търг за земеделски земи все още да не е обявен, но някой да знае за него и да се приготвя с покупка на ПКБ. Така при обявяването на търга конкурентите му за земеделските парцели ще трябва да наддават за ПКБ и да повишат цената на този инструмент, с което ще им стане сравнително неизгодно да наддават за парцелите спрямо вече запасилия се с ПКБ купувач.

Тъй като ПКБ са разпръснати сред десетки и стотици хиляди наследници е много трудно да се събере голямо количество за кратко време без цената да бъде повишена значително.

Непрозрачната продажба на земеделски земи е постоянна практика в Министерството на земеделието, за която Investor.bg е писал неколкократно. При липсата на информация държавата продава земите си без конкуренция, тоест евтино.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
tenero
преди 12 години
Олимпиец, да разбираме, че на теб ти харесва това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
Варна и Бургас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
olimpiec
преди 12 години
Ами ходи си в Китай бе "ОлТраъдър",кво стоиш тук като не ти харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
all_trader2
преди 12 години
хора не разбрахте ли че в момента се довършва доразграбването ( разпродаването на България )кога ше ви уври главата - трупаме въхшни дългове - 800 000 000 за 1 година разпродаваме и приватизираме последните останки от държавата - България умря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още