IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява толерантността към риска при инвестиционните фондове за имоти в Европа

Общо 80% от създадените през третото тримесечие на 2011 г. фондове са с нискорисков профил

11:53 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офис сграда в Германия. Снимка: sxc.hu</p>

Офис сграда в Германия. Снимка: sxc.hu

Инвестиционните фондове за имоти в Европа, специализирани в нискорискови инвестиции, представляват по-голямата част от сектора на фондовете, отразявайки повишената предпазливост на фонд мениджърите, сочи нов доклад.

По данни на консултантската компания Swisslake фонд мениджърите все повече стартират фондове, целящи до 10% възвръщаемост, за да компенсират повишените рискове, създадени от финансовата криза и за да удовлетворят променящите се изисквания на инвеститорите.

Общо 80% от създадените през третото тримесечие на 2011 г. фондове са били с такъв профил.

В началото на 2011 г. по-голямата част от фондовете за дялови инвестиции на пазара на имоти на континента създадоха високорискови и опортюнистични фондове, за да се възползват от повишенията на капиталовия пазар и положителните настроения в икономиката. Сега обаче много от тези фондове се пренасочват към по-нискорискови стратегии, казват от компанията.

На практика промяната в рисковия профил на инвеститорите започна още през 2009 г., но процесът се ускори през второто тримесечие на тази година.

Обемът от инвестиции, насочени към нискорискови фондове през третото тримесечие на 2011 г., бе 4,1 млрд. евро. Това ниво за последно бе достигнато през второто тримесечие на 2010 г., се казва в проучването.

По-голямата част от инвестициите на тези фондове ще бъдат насочени към сделки с офис и търговски имоти (72,4% от общия обем).

Германия е начело на списъка на страните, към които има най-голям интерес с обем от 2 млрд. евро планирани инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още