IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Категоризация на морските плажове вероятно няма да има

ДНСК в бъдеще ще осъществява контрол, включително и за незаконно строителство, само върху големите строителни обекти от първа до трета категория

17:37 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Категоризация на морските плажове вероятно няма да има

Категоризация на морските плажове вероятно няма да бъде заложена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, както се предвиждаше в първоначлания вариант на законопроекта. Това коментира след днешното заседание на правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите на Павлова причината е, че по време не криза не трябва да се намаляват приходите на държавата от концесиите на плажовете. Приемането на този закон се предвиждаше за разглеждане на днешното заседание на кабинета, но се отложи. 

Павлова посочи, че дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) в бъдеще ще осъществява контрол, включително и за незаконно строителство, само върху големите строителни обекти от първа до трета категория. За контрола на по-малките обекти - от четвърта до шеста категория - отговорност ще носят съответните звена на общините.

Това е записано и в окончателния вариант на промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който беше приет на днешното заседание на кабинета. Тя допълни, че така ще има по-ясно разграничаване на функциите при контрола в строителството. Общините вече ще могат да осъществяват цялостен контрол върху строежа - от разрешаването му до въвеждането му в експлоатация. Те ще имат право и да издават заповеди за спиране на незаконни строежи, а също и за премахване на незаконни строежи от четвърта, пета и шеста категория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още