IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на еврозоната би подложило имотите в Европа под натиск

Вероятността за най-лошия сценарий с фалит на Гърция в момента е около 10%, смятат специалисти

11:46 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

В САЩ се вижда явно засилване на инерцията и дори на места в Европа като Ирландия държавните облигации отчитат спад в доходността през последните шест месеца, казва Ханс Вренсен, директор Проучване в DTZ. Ако този подем продължи ще видим повече фокус върху „непървокласните“ активи с повишаване на толерантността към риска у инвеститорите.

Според Вренсен потенциал имат особено второразрядни активи във Великобритания, като офис имотите, при които нивото на незаетост е под 5%.

От компанията обясняват, че делът на свободните офиси „клас С“ е по-нисък от този в офисите клас А и В.

Обикновено наемателите на офиси „клас С“ са малки и средни предприятия, които представляват гръбнакът на британската икономика, обяснява МакГъф. Те продължават да работят със стабилни темпове, заемат едни и същи офиси в продължение на десетилетия и вероятността да се преместят е малка.

Ханс Вренсен от DTZ посочва още, че новите регулации за финансовия сектор ще донесат допълнителни негативи за пазара на имоти. Той допълва, че е необходимо небанковото кредитиране да запълни вакуума за финансиране на сектора на имотите в следващите 3 години.

Експертът коментира още, че перспективите пред глобалния сектор на бизнес имотите за 2012 г. не са особено позитивни заради дълговата криза в еврозоната.

Компанията изчислява, че недостигът на финансирането за сектора на бизнес имоти в Европа ще се увеличи с до 50% през 2014 г. и ще достигне 249 млрд. долара (188,2 млрд. евро).

Несигурността около дълговата криза вече засегна настроенията на ключовите глобални пазари, какъвто е Лондон, посочват експертите. В британската столица в момента строителите се водят изключителна борба за привличането на наематели за проектите си, пише Ройтерс.

Заради залозите на инвеститорите за разпадане на еврозоната пък анализаторите очакват да се засили натискът върху цените в Азиатско-тихоокеанския регион заради силната зависимост на азиатските държави от износа им в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още