IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на еврозоната би подложило имотите в Европа под натиск

Вероятността за най-лошия сценарий с фалит на Гърция в момента е около 10%, смятат специалисти

11:46 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Евентуалното разпадане на еврозоната ще доведе до последващ натиск върху наемите и капиталовите стойности на имотите в Европа. Това важи в особена степен за страните, които ще излязат от валутния блок, пише в доклад на DTZ.

Този негативен сценарий, който предполага двойно дъно в европейската икономика и излизането от валутната общност на пет държави, ще доведе до спад в капиталовите стойности не само на пазарите в еврозоната, но също и в Азиатско-тихоокеанския регион.

За разлика от тях САЩ биха били изолирани в по-голяма степен от негативния ефект поради по-ограничената експозиция към Европа.

Всъщност капиталовите стойности в САЩ биха се повишили поради очакваното понижение на доходността от американските държавни облигации, което ще насочи инвеститорите към първокласни имоти, които предлагат по-добри възможности за доход.

Този сценарий на спад стана много по-негативен и по-вероятен, смята Тони МакГъф, директор Прогнози и стратегически проучвания в DTZ.

„В резултат на това много малко пазари в момента са изолирани от този ефект.“

Според DTZ вероятността да се достигне до този сценарий в момента е около 30%. В най-лошия случай евентуален фалит на Гърция би тласнал към излизане от еврозоната също и Италия, Испания, Португалия и Ирландия. Вероятността за този най-лош сценарий е около 10%.

Това се сравнява с вероятност от около 45% за базовия сценарий, който се основава на проучване Oxford Economics, при който еврозоната „ще продължи да крета“.

Въпреки влошаването на сентимента през 2012 г. и фокуса на инвеститорите към първокласните имоти и големите пазари, от DTZ виждат добър потенциал и за второразрядните пазари.

Последна актуализация: 15:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още