IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчава се режимът за упражняване на строителен надзор

Промени в Закона за устройство на територията предвиждат лицензионният режим за компаниите да се замени с регистрационен

17:22 | 23.02.12 г.
<p>
	С текстове от закона се цели да се пресече практиката за незаконни строежи в неурбанизирани територии &nbsp; Снимка: БТА</p>

С текстове от закона се цели да се пресече практиката за незаконни строежи в неурбанизирани територии   Снимка: БТА

С поправките в закона се възлагат повече правомощия на общинските власти при вземането на решения за строителството. Общинските съвети ще могат да решават за по-големи отклонения от правилата и нормите за застрояване, а кметове ще имат повече правомощия при налагането на глоби и имуществени санкции.

Прецизират се също така отговорността и задълженията на възложителя на строителството, проектанта, консултанта, строителния надзорник, изпълнителя на строителството и техническия ръководител.

Енергийният и техническият паспорти се предвижда да станат задължително условие за издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация на нови сгради.

Още предложения

От Камарата на архитектите предложиха да се даде определение на понятието „инвестиционен проект”. Въвеждането на подобна дефиниция е предложена от организацията още преди 2 години, посочи арх. Бойко Столинчев, зам.-председател на управителния съвет на камарата.

Милчо Кръстев, зам.-председател на асоциацията на инженерите-консултанти, настоя дейността на консултантите да бъде уредена с отделен закон. Подобно предложение са внесли в строителното министерство още през 2010 г. и са получили принципна подкрепа от ведомството. В тази връзка министър Павлова обясни, че подкрепят подобна законодателна инициатива, като уточни, че ако браншът го изработи и внесе в парламента, неговото приемане все пак ще зависи от законодателите.

Екатерина Димова от гражданската инициатива „За чиста България” настоя съоръженията за сондиране на нефт и газ, както и инсталациите за съхраняване и нагнетяване на въглероден диоксид трябва да се третират като строежи първа категория и да са под прекия контрол на държавата.

От организацията искат също така при изграждане на такива съоръжения в защитени територии да се изисква промяна на предназначението на терените и изготвянето на подробен устройствен план.

Главният архитект на столичната община Петър Диков пък поиска да се дефинират като преместваеми обекти базовите станции на мобилните оператори, фотоволтаиците по покривите и разпределителните шкафове на операторите на електронни и съобщителни мрежи, за да бъдат узаконени. Диков предложи още общините да контролират и премахват и строежи от трета категория, както и да не се облекчава режимът за осъществяване на дейността на строителните надзорници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още