IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs планира дългов фонд за имоти за 3 млрд. долара

Фондът ще бъде насочен към рискови имоти с по-висока възвръщаемост

15:55 | 04.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs планира дългов фонд за имоти за 3 млрд. долара

Goldman Sachs смята да създаде дългов фонд за имоти за 3 млрд. долара с цел да се възползва от нарастващия недостиг за финансиране на пазара на имоти във Великобритания и Европа, пише Ройтерс.

Real Estate Principal Investment Area (REPIA), подразделението на Goldman за управление на специализирани опортюнистични фондове за имоти, проучва възможностите за формиране на фонд, който ще предоставя кредитиране и мецанин финансиране на инвеститори в имоти.

Фондът ще бъде насочен към по-високорискови имоти, които имат потенциал да предоставят по-висока норма на възвръщаемост.

Мецанин финансирането е добре позната форма на кредитиране в инвестиционния свят, тъй като служи да запълни празнината между дяловото финансиране и кредитите. Обикновено то се използва за финансиране на сделки със съотношение дълг към стойност на актива от порядъка на 60 до 80%.

По информация на британския в. „Таймс“ новият фонд ще бъде структуриран и упраляван по подобие на друг фонд с капитал от 2,6 млрд. евро, който REPIA създаде за инвеститорите в САЩ през 2009 г.

Секторът на имоти в Европа е изправен пред растящ недостиг на финансиране и дефицит от капитали за рефинансиране на кредитите, чийто матуритет настъпва през настоящата и идните години. Ситуацията е утежнена още повече от политиката на банките да ограничават кредитирането, за да се съобразят с предстоящите нови капиталови изисквания.

По изчисления на CBRE в сектора има кредити за около 950 млрд. евро, които са обезпечени с активи в Европа. Общо 575 млрд. евро от тях ще трябва да бъдат изплатени през следващите три години.

Сред небанковите кредитори, които наскоро създадоха фондове с цел финансиране на сектора, са подразделението на застрахователната компания Prudential Financial и AXA Group, а фонд мениджърът BlackRock обяви, че планира обемни инвестиции в кредити за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Щом тия почват да купуват това означава че по-голямо пропадане едва ли ще има или поне няма да е за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още