IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 30% са паднали наемите на качествените офиси в София от своя пик

Едва 20% от предлагането на офиси в столицата е на площи клас "А", смятат консултанти

09:01 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С 30% са паднали наемите на качествените офиси в София от своя пик

Наемите на качествените офис площи в София са паднали с почти 30% от върха на пазара досега, изчислено на базата на нивата, на които се сключват сделки в момента. Това каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International,  по време на конференцията за имоти BalRec.

Със сигурност има натиск както върху качествените сгради, така и върху всички останали, за намаляване на наемите. Това обаче е нормално предвид затруднената ситуация на пазара и повишеното предлагане на площи, каза той.

Относно свръхпредлагането на офис пазара в столицата, където по някои данни делът на незаетост надхвърля 30%, специалистите казаха, че трябва да се прави разграничение по отношение на качеството на площите.

Има страшно много предлагане, но за мое голямо съжаление голяма част от него със сигурност не отговаря на качеството, коментира Гаров. Той цитира проучване на Colliers, според което по-малко от 20% от общото предлагане на пазара може да се определи като офис площи клас „А“.

Голяма част от наличните висококачествени площи са заети, като те се запълват много по-бързо и поддържат по-високи нива. 

„Тези по-малко от 20% са всичко на всичко 16 сгради в София, което не е огромен избор“, уточни той.

Това потвърди и Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International. Има разлика между най-общо предлагане и сгради, които са наистина на топ ниво, каза той.

"Когато дойде един междунадорен инвеститор, той гледа не повече от 7-8 офис проекта. В момента има 7-8 сгради, които натрупаха критична маса от наематели и имат успех. Оформи се едно сегментиране, в което останаха топ сградите и всички останали", добави той.

Тодор Кавръков, мениджър Отдаване под наем на Търговски център "Европа", каза, че много от наемателите обръщат внимание на това дали сградата е енергоефективна и сертифицирана. Според него някои големи наематели като финансови институции и др. търсят единствено такива сгради за офис наем.

Кайзеров от друга страна коментира, че зелените сгради са хубаво явление, но на нашия пазар едва ли има наемател, който се е отказал от изгоден наем, само защото сградата няма сертификат.

Според него сертифицирането е дългосрочна инвестиция, която се изплаща за 10-12 години, за разлика от средния период на наемите, който е 3-4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още