IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone инвестира агресивно в индустриални имоти

Компанията ще придобие складове и дистрибуционни площи за 2,1 млрд. долара, досега е инвестирала над 3 млрд. долара в сегмента

18:24 | 06.06.12 г.
Blackstone инвестира агресивно в индустриални имоти

Blackstone Group LP е на път да придобие контрол върху портфейла от индустриални имоти на CalWest, предаде Wall Street Journal.

Така компанията ще се превърне в един от най-големите собственици на складове, дистрибуционни центрове и други индустриални имоти в САЩ.

Сделката ще бележи края на двугодишните усилия на Blackstone да поеме контрола върху портфейла, в който има 95 имота, оценявани от анализатори на 2,1 млрд. долара. Тя ще изтласка фирмата още по-напред в редиците на най-големите купувачи на индустриални имоти в света.

От две-три години насам Blackstone изкупува части от дълга по портфейла на CalWest на средна цена от около 40 цента за долар с цел да придобие имотите в случай на неплатежоспособност, твърдят запознати анонимни източници на изданието.

В същото време Walton Street Capital, базираният в Чикаго инвеститор в имоти, който придоби портфейла през 2007 г., едва ли ще изплати дълговете си в размер на 2,45 млрд. долара до крайния срок в петък.

В момента компанията води преговори да продаде имотите на Blackstone, посочват същите източници.

Допреди срива на пазара на имоти през 2008 г. Blackstone не притежаваше почти никакви индустриални имоти. Оттогава обаче компанията агресивно изкупува такива, като е инвестирала около 3 млрд. долара в пазарния сегмент.

С придобиването на портфейла на CalWest, който обхваща имоти с площ от около 2 млн. кв. м, Blackstone ще контролира индустриални площи от 7,4 млн. кв. м. За да управлява тези сгради, през 2010 г. фирмата създаде компанията IndCor Properties в  Чикаго.

Експерти посочват, че напоследък при индустриалните имоти се наблюдава известно оживление, до голяма степен благодарение на компании за онлайн търговия, които имат все по-голяма нужда от складови площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още