IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да намали енергийното потребление с помощта на публичните компании за имоти

Публичните компании за имоти предлагат единно решение на предизвикателствата, свързани с финансирането и осигуряването на политики за устойчивост, според EPRA

17:52 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС може да намали енергийното потребление с помощта на публичните компании за имоти

Европейският съюз (ЕС) може да успее да постигне най-големи резултати в две от основните си цели - да засили растежа и да намали енергийното потребление на съюза с 20% до 2020 г., като впрегне икономическата мощ на имотния сектор на Европа и канализира финансирането посредством прозрачния и ефективен сектор на публичните компании за имоти, обяви Европейската асоциация за публични имоти (EPRA), цитирана от онлайн изданието Europe Real Estate.

EPRA направи това изявление в отговор на консултативен документ на Главна дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, озаглавен "Финансова подкрепа за енергийна ефективност в сградите".

Според асоциацията публичните компании за имоти предлагат единно решение на предизвикателствата, свързани с финансирането и осигуряването на политики за устойчивост в цяла Европа.

Публичните компании, със своето професионално управление, външен надзор от страна на инвеститорите и изпитана от времето регулаторна рамка, са много по-добре позиционирани да ръководят процеса и то с по-бързо темпо от останалите модели за инвестиции в недвижими имоти.

"Имотите са в центъра на политиките за устойчивост на Европа, тъй като на жилищата, офисите, магазините и останалите видове сгради се пада голяма част от енергийното потребление на континента. Като предприеме мерки за насърчаване на растежа на публичния сектор, ЕС ще даде силен тласък на шансовете си да изпълни целите си до 2020 г., ще създаде работни места и ще засили икономическия растеж", твърди Филип Чарлз, главен изпълнителен директор на EPRA.

Според данни на Евростат недвижимите имоти имат втория по големина неусвоен потенциал по отношение на енергийната ефективност от всички икономически сектори в Европа. Той се изчислява на 65 млн. тона в петролен еквивалент, или приблизително равностойността на половината от цялата годишна консумация на енергия в Италия.

Резултатите от различни европейски проучвания показват, че разходите за постигане на целите на ЕС в областта на енергийната ефективност в сектора на недвижимите имоти биха били на стойност 587 млрд. евро между 2011 г. и 2020 г., или 60 млрд. евро годишно.

Филип Чарлз обаче предупреждава, че секторът на публичните компании за имоти страда от липса на мащабност поради фрагментацията на националните пазари, където действат различни регулаторни и данъчни режими, затрудняващи ефективната дейност на единния пазар на един от основните двигатели на икономиката на ЕС.

От EPRA призовават ЕС да приеме законодателство за дружествата за инвестиции в недвижими имоти, които са най-ефективният тип публични компании за имоти на територията на съюза.

Експертите от организацията допълват, че е налице конфликт между много от сегашните регулации, действащи в ЕС, които биха могли да засегнат имотния сектор и постигането на целите на ЕС в областта на икономиката и енергийната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още