IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кубинците започват да градят пазар на жилищни имоти

Купувачите се оплакват, че няма ясни категории и стандарти за цените заради липсата на исторически данни

10:00 | 27.07.12 г. 1
Кубинците започват да градят пазар на жилищни имоти

Чужденците, които имат постоянно жителство, могат да закупят имот на същите места като местните жители, макар че обикновено им искат по-високи цени. Чужденците, които не живеят на острова, имат право да купуват само определен тип апартаменти. Освен това трябва да регистрират фирма за покупката, макар че тези сделки не подлежат на стандартния 4% данък върху жилищните продажби.

Всички купувачи от чужбина имат право да притежават по един автомобил на имот и могат да внесат без мито един контейнер със стоки и обзавеждане за лични нужди.

Обществена тайна в Куба е, че намирането на имоти е трудно и става от уста на уста. Дейността на агентите на имоти в страната е незаконна, а рекламирането им е полузаконно, макар че много местни жители публикуват анонимно обяви на уебсайтове като Revolico или пък слагат табели пред къщите си.

По думите на един такъв незаконен агент от Хавана, който представлява местни и международни инвеститори, чужденците, които нямат местно жителство, могат да очакват да платят минимум по 125 000 песо за едностаен апартамент от около 65 кв. м  в хубава сграда с достъп до общ басейн и фитнес зала.

Пазарът в страната все още е твърде млад и твърде променлив, за да може да се прогнозират цените в бъдеще. Но според Джони Консидайн, маркетинг мениджър на кубинската туристическа агенция Esencia Experiences, потенциалът за отдаване под наем е ключът към добрите инвестиции в сектора.

"Има недостиг на луксозни хотели в Куба, а наемите по-рано бяха ограничени от държавата до максимум две спални в частна къща, в която живее собственикът", обяснява той. "Сега има възможност за отдаване под наем на по-висококачествени имоти, включително цели вили".

Туризмът в Куба е във възход, като през първото тримесечие на годината страната е била посетена от рекродните 1,24 млн. души. Нощувката в едностаен апартамент струва между 50 и 100 песо, в зависимост от мястото и състоянието на имота. Според Консидайн за луксозен имот с басейн на първа линия до плажа и с две или повече спални цената може да достигне от 400 до 1400 песо на нощ.

Макар че кубинският пазар изглежда се отваря, малцина от местните жители изразяват увереност в промените.

"Днес можем да купуваме и продаваме имоти, но много хора все още са на мнение, че в собствеността няма сигурност. Законите в Куба могат да се променят от днес за утре", твърди ресторантьорът от Хавана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vembata
преди 11 години
Aко в Куба стане революция заминавам да правя мангизи :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още