IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за 18% от територията на България има кадастрални карти

Без кадастър са 8 от столичните административни райони, картите ще се изработят, ако има пари

13:15 | 22.08.12 г.
Само за 18% от територията на България има кадастрални карти

Само 18% от територията на България са били покрити от кадастрална карта към края на март, посочва се в отчета на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, който беше разгледан от министрите на днешното им заседание.

До 31 март са били одобрени или в процес на създаване кадастралните карти и регистри за общо 1 995 425 ха, пише в отчета на агенцията.

С кадастрални карти разполагат всички областни градове, с изключение на София, където от кадастрални карти са покрити 16 района. Кадастър е изграден също така за 95 общински центрове и 508 други населени места и територии, включително черноморски и планински курорти.

Кадастърът в момента обхваща 6 329 624 броя недвижими имоти, които представляват около 30 на сто от общия брой на недвижимите имоти в България.

Планът за работа на агенцията по кадастъра предвижда през 2012 г. да продължат дейностите по одобряване на кадастралната карта и кадастралните регистри на столичните административни райони "Студентски", "Банкя", "Искър", "Нови Искър" и "Панчарево“, на общините Панагюрище, Брацигово и Пещера и на други 10 населени места, като общата площ, която ще покриват тези кадастрални карти, е 100 882 ха.

От агенцията посочват, че при наличие на финансова възможност ще бъде възложено създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри на столичните административни района Красно село, Възраждане, Подуяне, Слатина, Изгрев, Лозенец, Илинден и Триадица, на 26 общински центрове и на други 46 землища на населени места.

Предстои също така да бъдат изработени специализираните карти и регистри на всички плажове по Черноморското крайбрежие, както и на брегозащитни и брегоукрепителни системи и съоръжения, прилежащи езера, дюни и други на територията на област Добрич.

Програмата за дейността на агенцията по кадастъра през 2012 г. предвижда също така дейности по усъвършенстването на интегрираната информационна система, поддържана от Агенцията по вписванията, така че да се даде възможност всички официални документи, свързани с имотите, да могат да се издават от всяка служба по кадастъра в страната без значение от местоположението на обектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още