IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат облекчения за таксата тротоарно право при саниране на блокове в София

Общински съветници искат да се въведе гратисен период до 10 дни, в който да не се плаща таксата за разполагане на подвижните скелета за ремонтите

16:07 | 01.10.12 г.
Предлагат облекчения за таксата тротоарно право при саниране на блокове в София

Да се въведе гратисен период до 10 дни, в който да не се плаща таксата за разполагане по тротоарите на подвижните скелета, необходими за ремонт на фасадите на жилищните сгради в София, предлагат общинските съветници Вили Лилков и Владимир Кисьов.

В наредбата за местните такси и цените на услугите на Столичната община е записано, че се дължи такса за ползването на тротоарите за всеки ден, в който подвижните строителни съоръжения се предвижда да бъдат разположени върху терена.

Всички столичани, които искат да ремонтират фасадите на жилищните блокове, дължат таксата в пълния й размер за периода, в който се очаква подвижното скеле да бъде разположено върху тротоара. Таксата трябва да бъде платена дори ако ремонтните дейности приключат по-рано и тротоарът бъде предсрочно освободен от поставените временни съоръжения, които затрудняват придвижването на пешеходците.

В зависимост от зоната, в която е разположен блокът, тротоарното право струва от 0,8 до 1,3 лева за кв. м площ на ден, без значение дали става въпрос за ползване на тротоара при нов строителен обект, или за ремонт на фасади.

Вили Лилков и Владимир Кисьов предлагат да се приеме поправка в наредбата за местните такси, според която за ремонт на фасадите на блоковете до 6 етажа да се ползва гратисен период от 7 дни, за които да не се заплаща таксата за ползване на тротоарните площи за разполагане на необходимите подвижни скелета.

За сградите над 6 етажа, както и за сградите-паметници на културата, общинските съветници предлагат гратисният период, в който да не се плаща тротоарното право, да бъде 10 дни.

В мотивите си двамата общински съветници поясняват, че понякога цената на тротоарното право се оказва твърде висока и възпира гражданите да ремонтират фасадите на сградите, в които живеят, и да подобрят енергийната им ефективност.

Съветниците изтъкват, че има случаи, в които тротоарното право излиза почти колкото целия ремонт на фасадата.

Двамата са дали пример с изграждането на подвижно скеле за ремонт на фасада на сграда с дължина от 20 м. Според изчисленията скелето ще заеме площ от тротоара от 30 до 40 кв. м, което ще струва от 720 до 1 560 лева без ДДС в зависимост от зоната, в която се намира сградата. Боядисването на 250 кв. м фасадна площ излиза 2 000 – 2 500 лева, посочват общинските съветници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още