IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои обявяването на нископланинските части в Рила за защитена зона

Представители на европейските власти, екоминистерството и екоорганизации са решили да разширят мрежата Натура 2000 с територии в района

14:11 | 11.10.12 г.
Предстои обявяването на нископланинските части в Рила за защитена зона

След шестгодишно отлагане вероятно скоро ще стане факт обявяването на защитената зона Рила-буфер, в която попадат територии, върху които се планира изграждането на зимни курорти и ски съоръжения.

Зоната обхваща нископланинските части на Рила и „обгръща“ едноименния национален парк. Границите й от години са обект на спорове между учени, екоорганизации и държавните органи, отговорни за управлението на защитените територии от европейската екологична мрежа Натура 2000.

В района са концентрирани сериозни инвестиционни интереси и се планира изграждането на ски зоните „Супер Боровец”, „Искровете-Мальовица”, „Картала”, „Трещеник”.

Вчера обаче се е провел биогеографски семинар с участието на представители на европейските власти, Министерство на околната среда и водите (МОСВ), БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации, съобщиха от коалицията „За да остане природа в България“.

На семинара е било решено да бъде разширена екомрежата Натура 2000 в района на Рила и да бъдат обявени нови защитени зони за опазване на мечката и главоча (вид риба), както и да се обмисли зона за опазването на лалугера.

Андрей Ковачев от сдружението за дива природа „Балкани“ обясни за Investor.bg, че обикновено на подобни биогеографски семинари Еврокомисията поставя едногодишен срок, в който да бъдат обявени за защитени зони предвидените за включване в европейската екомрежа територии.

Според Закона за защитените територии в срок до шест месеца от постъпването на предложението за обявяване на дадена територия за защитена зона министърът на околната среда и водите или упълномощено от него лице трябва да назначи комисия, която да вземе решение за обявяването на защитената зона и да подготви документацията за това.

Комисията следва да включва представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция по горите, на общините, на собственици на гори, земи и водни площи и съответните областни управители.

Неправителствени екоорганизации още в края на 2006 г. предложиха да бъде създадена защитената зона Рила-буфер, припомнят от коалицията. Предложението им обаче не беше прието.

Границите на зоната бяха потвърдени и от експертиза на БАН през 2007 г., но въпреки това на две поредни заседания на Националния съвет по биологично разнообразие зоната не беше гласувана.

През 2009 г. правителството отново възложи на БАН нова оценка за необходимостта от зоната. През 2010 г. работна група от учени и представители на неправителствения сектор изработи консенсусно научно предложение за границите на новата защитена зона в Рила. Впоследствие обаче от обхвата на зоната отново отпаднаха ключови територии, обект на инвеститорски интереси.

На последното заседание на Националният съвет по биологично разнообразие са разгледани и одобрени 31 нови защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и разширение на съществуващи такива. Но и тогава за зоните Рила север и Рила юг е гласувано отлагане на разглеждането на документацията.

Обявяването на нископланинската част на Рила за защитена зона би спряло възможността държавата да търгува с горите си и би наложило ограничение върху сечите и строителството там, отбелязват от коалицията.

В последните години в района са построени хотели, вили, мини-ВЕЦове, писти и лифтове, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още