IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел спря съмнително еврофинансиране за два проекта

Единият проект е на община Етрополе и предвижда развъждането на благороден елен и глухар в ловни стопанства, свързани с депутата Емил Димитров

16:43 | 28.09.12 г.
Брюксел спря съмнително еврофинансиране за два проекта

Европейската комисия е поискала от България да разследва евентуални злоупотреби по два проекта, финансирани със средства от оперативната програма „Околна среда“, съобщиха от коалицията „За да остане природа в България“.

Това става ясно от писмен отговор на регионалния еврокомисар Йоханес Хан на запитване от евродепутата от групата на „Зелените“ Никос Хрисогелос, който е алармирал за вероятно финансиране на частни икономически дейности в нарушение на правилата на Европейския съюз.

Хан е поискал също така страната ни да спре плащанията по двата проекта, докато трае разследването.

Единият проект е на община Етрополе и предвижда развъждането на благороден елен и глухар в ловни стопанства, свързани с депутата Емил Димитров.

Благородният елен обаче не е защитен вид по българското и европейското законодателство, отбелязват от коалицията. Глухарът обаче е защитена птица и развъждането й за ловни цели може да се счита за нарушение, обясни за Investor.bg Андрей Ковачев от сдружението за дива природа „Балкани“.

Другият проект е на общината в Сапарева баня, като той предвижда оценката на туристическия капацитет на района, извършването на различни екологични проучвания, възстановяване на нарушени местообитания и други дейности.

Според екоорганизацията обаче под прикритието на този проект общината в Сапарева баня изготвя екооценка на общ устройствен план на курортното селище Паничище, чрез който да се прокара мащабно строителство на територията на Национален парк „Рила“.

Името на депутата Емил Димитров нашумя около скандалите с лобистки поправки в няколко закона, включително и в Закона за горите, заради който се проведоха мащабни протести на граждани.

Заради предложените от Димитров текстове в момента срещу него тече разследване от комисията за конфликт на интереси. Депутатът обаче не се яви и на двете изслушвания, насрочени от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още