IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земята за строителство в Китай е забавила темповете на поскъпване

Предлагането на земя за строителство обаче е ограничено, което се очаква да подкрепи по-силния ръст на цените в бъдеще

12:11 | 22.10.12 г.
Земята за строителство в Китай е забавила темповете на поскъпване

Цените на земята за строителство в Китай забавят темповете на растеж за пето поредно тримесечие в периода юли-спетември.

През третото тримесечие на годината земята в Китай е поскъпнала с 1,77% до средните 3 093 юана (495 долара)/кв. м, сочат официални данни, цитирани от Bloomberg.

Цените на парцелите за жилищно строителство са се покачили с 10,3% до 4 564 юана/кв. м, според обобщените данни за 105-те града, наблюдавани от министерството на земята и ресурсите в Пекин.

Парцелите за строителство на бизнес сгради са поскъпнали с 3,2% до 5 793 юана/кв. м на годишна база, а при земята за индустриални цели повишението на цените е с 2% до 662 юана/кв. м.

Предлагането на земя в Китай е намаляло с 38% спрямо същия период на миналата година до 54 300 хектара, като при парцелите за жилищно строителство се отчита свиване на предлагането с 35% до 11 600 хектара.

Очаква се търсенето на земя да се засили през последното тримесечие на годината заради предприетите от правителството инвестиции, целящи да „промотират стабилното и здравословно икономическо развитие”.

Прогнозите са, че и цените на парцелите също ще продължат да вървят нагоре, ако не бъдат въведени допълнителни мерки за контрол на сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още