IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред пазарите на бизнес имоти в ЦИЕ с най-голям потенциал за растеж

Сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа остават стабилни и може да се очаква съществено подобрение на пазара в региона, според глобален консултант

17:01 | 22.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България е сред пазарите на бизнес имоти в ЦИЕ с най-голям потенциал за растеж

България и Румъния са сред пазарите на бизнес имоти с най-голям потенциал за растеж през 2013 г., посочват от консултантската компания Colliers International, цитирана от онлайн изданието Property Investor Europe.

Като цяло за региона на Централна и Източна Европа експертите не очакват голям подем на инвестициите в бизнес имоти, но според тях може да се очаква съществено подобрение и възстановяване на сектора.

В сделките в региона напоследък все по-често присъстват частни местни инвеститори, коментира по време на брифинг за ключови клиенти Деймиън Харингтън, регионален директор на компанията по изследователската дейност.

Според компанията сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа остават стабилни. Тревожна е обаче тенденцията на спад в стойността на бизнес имотите в региона.

В момента бизнес имотите на пазара се оценяват на 83 млрд. евро, докато при пика на пазара оценката им възлизаше на 87 млрд. евро.

Според експертите много малко вероятно е новите дългови фондове с интерес към пазара на имоти да проникнат на пазарите в Централна и Източна Европа, с изключение на Полша.

Инвеститорите в проблемни имоти, които търсят възможности за купуването на цели портфейли, пък се насочват предимно към пазарите извън Централна и Източна Европа.

През изминалото тримесечие най-активни са били инвеститорите в бизнес имоти в Русия, Полша и Чехия, следвани от Румъния, България и Словакия, посочва консултантската компания.

За периода инвестициите в търговски имоти продължават да доминират, като данните сочат, че 51% от привлечените средства са вложени в такива активи.

В офиси са били инвестирани 28% от общия обем на вложенията в бизнес имоти в Централна и Източна Европа, което е доста под средното ниво за последните 5 години.

Инвестициите в сгради със смесена употреба през третото тримесечие на годината са били 8% от общия обем на вложенията, а инвестициите в индустриални площи – 6%, сочат още данните на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
freshamm
преди 11 години
Абе ... що не вземете да спрете да пишете глупости ? Не виждате ли че вече никой не ви се хваща . Имал бил потенциал за растеж ? Алоо .. то не останаха фирми .. 50% са на съдия изпълнител,след тази зима процента ще е още по страшен ,потреблението клони към 0 , само най необходимите неща, магазини и офиси - празни колкото искаш , за офиси да не говорим, населението става все по малко , след 5 - 10 години - блоковете в половината ни областни градове ще приличат като тези в момента в Чирпан /празни , порутени , няма да има кой да се нанесе и за без пари/ Кой ви дава пари да пишете тез глупости и има ли луди дето ще ви повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още