IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници ще обжалват одобрените планове за застрояване на Паничище

Общини и браншови организации искат да бъде преразгледано екозаконодателството, за да се улеснят инвестициите в зимния туризъм

13:39 | 05.11.12 г. 1
Природозащитници ще обжалват одобрените планове за застрояване на Паничище

Екокоалицията „За да остане природа в България“ ще обжалва решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник да одобри плановете за застрояване на курортното селище Паничище, съобщиха от организацията.

Припомняме, че в становището на директора на екоинспекцията е записано, че планираното строителство няма да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове предмет на опазване в защитените зони в Рила.

Според природозащитниците обаче чрез плановете за застрояване се прави опит да се изгради постепенно и „на парче“ ски центърът "Паничище-Езерата-връх Кабул" в Национален парк Рила, чийто план беше върнат за преразглеждане преди няколко години.

„Сегашният подробен устройствен план на Паничище, който се процедира, е всъщност част от върнатия общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул", който навлиза сериозно в национален парк „Рила“, посочват от коалицията.

Еколозите предупреждават, че планираните за изграждане нови 5 хил. легла ще могат да се продават, само ако в района на Седемте рилски езера се построи новият ски курорт. „Така, след като подробният устройствен план на Паничище бъде одобрен, община Сапарева баня ще започне да настоява по вече известния пример на община Разлог да се допусне строителството на ски зоната "Паничище-Езерата-връх Кабул", посочват още от организацията.

Природозащитниците подчертават, че се прави подробен устройствен план преди да има одобрен общ устройствен план.

Организацията припомня също така, че предвидените за застрояване терени попадат в орнитологично важното място "Рила", предложено по законовия ред с пълна документация за включване в европейската екологична мрежа Натура 2000 още на 21 юли 2006 г.

Терените са част и от проектозащитената зона "Рила буфер", за която Европейската комисия реши през октомври, че следва да бъде включена в Натура 2000 с цел опазването на мечката и редкия вид риба главоч.

Междувременно няколко общини, сред които Сапарева Баня, Банско, Разлог, Костенец, Самоков, Гоце Делчев, Кочериново и други, няколко браншови организации от сектора на туризма и зимни туристически центрове поискаха в писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, да бъде преразгледано екозаконодателството, така че да се позволи осъществяването на редица инвестиции в зимния туризъм, спортната инфраструктура, хотелиерството и дърводобива.

Според общините и организациите защитените зони в Натура 2000 са „необосновано много“ и спират всякаква инициатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
todor6104
преди 11 години
Натура 2000 обхваща над една трета от територията на България, а в Германия е една десета. Когато става въпрос за "еко" мероприятия от които падат парички всичко е разрешено. Беглика фест се провежда на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ, но нали стяга редиците на "еко" протестиращите-може. Строят се сцени и се надуват високоговорители на метри от оботанията на редки птици, липсват каквито и да е хигиенни условия за посрещането на над 3000 чевека и всичко това с активната покрепа на коалиция да остане природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още