IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есенно захлаждане в строителния сектор

Свиването на продукцията при сградното строителство продължава да влияе негативно на целия сектор

13:07 | 07.11.12 г.
Есенно захлаждане в строителния сектор

През септември спадът в строителния сектор като цяло се е задълбочил, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Строителната продукция през септември е била с 42% под пиковите й равнища, отчетени през лятото на 2008 г., показват изчисления на Investor.bg на базата на националната статистика.

През септември е отчетен годишен спад на строителната продукция от близо 3 на сто. За месеца е регистрирано намаление от 1,1%.

От НСИ са ревизирали регистрирания през август годишен ръст на строителната продукция. Той е бил по-слаб, отколкото показаха предварителните данни – 0,7%, а не 1,2%. Месечният спад обаче е бил малко по-дълбок – 1,4%, а не 1,2%.

Сградното строителство продължава да е основният фактор, който дърпа надолу строителната продукция. През септември е отчетено годишно намаление при сградното строителство от 8 на сто и месечно от 1,3 на сто.

По-дълбоки са били спадовете на продукцията при сградното строителство през август. Годишното понижение е било 3,6%, а не 3%, както показваха предварителните оценки на НСИ, а месечното – 2,3%, а не 0,7%.

През септември е регистрирано забавяне на ръста на строителната продукция при гражданското и инженерно строителство. Отчетено е годишно повишение от 4,2%, а за месеца има и лек спад от 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още