IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за наем на офиси в Сан Франциско с най-голям ръст в световен мащаб

Най-скъпо излиза наемането на офис в Хонконг, според глобална класация

16:07 | 14.12.12 г.
Разходите за наем на офиси в Сан Франциско с най-голям ръст в световен мащаб

Разходите за наем на офис площи в Сан Франциско са нараснали най-много в глобален план заради бурното развитие на технологичните компании в региона, сочат резултатите от изследване на компанията за недвижими имоти CBRE Group Inc., цитирано от Bloomberg.

Разходите, които включват освен наема и местните данъци и такси за услуги, са се повишили с 36,4% в центъра на Сан Франциско до 968 долара/кв. м за 12-те месеца до края на септември.

Това е най-големият скок от всички 133 района, включени в изследването.

Търсенето на офис площи от технологичните компании в съчетание с ограниченото предлагане на съществуващи и нови офиси са основните причини за по-високите наеми в града.

Подобна е ситуацията в предградията на Сиатъл, който е на 4-о място в класацията с повишение от близо 22%.

В същото време обстановката на по-голямата част от останалите офис пазари по света е противоположна. Възстановяването се възпира от дълговата криза в Европа, съкращенията при банките и забавянето на растежа на нововъзникващите пазари, отбелязват от CBRE.

По размер на разходите за наем на офиси обаче Сан Франциско се нарежда на 26-о място в класацията на консултантската компания. Конкретно в САЩ градът е на трета позиция след Манхатън с 1 230 долара/кв. м и Вашингтон с 1 017 долара/кв. м.

Най-скъпо излиза наемането на офис в Хонконг – 2 650 долара/кв. м. На второ място е  Уест Енд в Лондон (2 365 долара/кв. м), а на трето -  Маруночи Отемачи в Токио (2 123 долара/кв. м).

Хонконг обаче е и лидер при спада на разходите за наем на офис, като за периода понижението им е с 18%.

По ръст на разходите за наем на офис на второ място се нарежда Джакарта, където е регистрирано повишетие от 28,7% до 581 долара/кв. м. На трето място е полуостровът Сан Франциско, който включва Пало Алто, Менло Парк и Редууд Сити с 28,6% до 667 долара/кв. м, следван от предградията на Сиатъл с 21,8% до 409 долара/кв. м и финансовата улица в Пекин с 19,7% до 1 937 долара/кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още