IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият ръст на заетостта засегна търсенето на офиси в САЩ

Намаляват и новопостроените площи, които излизат на пазара, въпреки недостига на качествени офиси

10:43 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Слабият ръст на заетостта засегна търсенето на офиси в САЩ

Търсенето на офиси в САЩ се е свило през последните 3 месеца на миналата година заради слабия ръст на заетостта, показват данни на консултантската компания в сектора на имотите Reis Inc., цитирани от Ройтерс.

В периода октомври-декември 2012 г. са били усвоени 3,7 млн. кв. м офис площи спрямо 4,8 млн. кв. м през третото тримесечие, както и през последните три месеца на 2011 г.

Нивото на незаетите площи е останало почти без промяна спрямо предходния тримесечен период – 17,1%.

Статистиката сочи, че намаляват и новопостроените площи, които излизат на пазара. В експлоатация през последните три месеца на 2012 г. са били въведени 3,2 млн. кв. м офиси спрямо 4,09 млн. кв. м през предходното тримесечие.

Слабото търсене дава малко основания на строителните компании да започват нови проекти, въпреки регистрирания недостиг на първокласни площи. Строителите имат и сериозни затруднения с намирането на финансиране заради по-строгите изисквания, които прилагат банките.

Заради недостигът на качествени офиси обаче се забелязва лек ръст на средните наемни нива. През последните три месеца на 2012 г. средните наеми са нараснали с 0,8% до малко над 247 долара на кв. м месечно (2 965 долара годишно).

Най-голям ръст на наемите е регистриран на пазара в Сан Франциско и региона, но той е изключение от правилото и се радва на изключително силно търсене от страна на ИТ компаниите.

Въпреки това обаче в Сан Франциско е отчетено ниво на незаетост близо 14%. Най-ниски нива на незаетост са регистрирани във Вашингтон, като експертите очакват, че първенството на столицата на САЩ скоро ще бъде отнето от Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още