IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват контрола над експлоатацията на асансьорите

По-старите асансьори у нас трябва да бъдат оборудвани с допълнителни устройства и осветление, за да се повиши безопасността им

15:02 | 12.03.14 г.
Засилват контрола над експлоатацията на асансьорите

Правителството прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Измененията са насочени изцяло към асансьорите, пуснати на пазара в България преди влизането в сила през 2002 г. на наредбата.

През следващите 11 години ползвателите на асансьори трябва да осигурят реализирането на няколко технически мероприятия, чрез които да се повиши безопасността на пътниците, на работниците от поддържащите фирми и на инспекторите по техническия надзор.

Първото изискване е насочено към асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната. Предвидена е алтернатива по отношение на тези асансьори, които са общо около 2000 в страната – в срок до 31 декември 2015 г. на тях да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допуска движение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината ще се монтира врата, която да ограничи площта, ползвана от пътниците.

Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на електрическото захранване. Очаква се това да намали дискомфорта на пътниците в такива ситуации.

До 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Това ще повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи.

Въвежда се изискване, според което до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така ще се осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при възникване на инциденти и ще се ограничат случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Тогава възникват и най-много злополуки.

В срок до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради трябва да бъде монтиран предпазен щит. Той ще предпазва гражданите от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне на вратата на шахтата след засядане и в други ситуации.

Постановлението е поместено в интернет страницата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още