IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова евродиректива дава повече права на хората при ипотечното кредитиране

От края на март 2016 г. на потребителите ще се предлага подробна информация за предлагания кредит, срок за размисъл, но и по-строги изисквания за отпускането му

20:02 | 15.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поради значителните рискове, които биха могли да възникнат за потребителя при вземане на кредит в чуждестранна валута, директивата въвежда специфични изисквания за ограничаване на валутния риск. Снимка<em>: архив, Ройтерс</em></p>

Поради значителните рискове, които биха могли да възникнат за потребителя при вземане на кредит в чуждестранна валута, директивата въвежда специфични изисквания за ограничаване на валутния риск. Снимка: архив, Ройтерс

Предоговаряне при смяна на избраната валута

Когато договорът за ипотека е с променлив лихвен процент също ще се въведат нови правила. Въвежда се изискване за използване на пазарни индекси или референтни показатели, които следва да са ясно посочени, достъпни, обективни, и да подлежат на проверка от страните по договора, както и от контролните компетентни органи.

Директивата не забранява използването на вътрешни за съответната държава референтни лихвени проценти.

Изисква се обаче те да се определят от кредитора по определена методология, в която да се включват единствено проверими индекси. Ще се въведе изискване кредиторите задължително да уведомяват потребителя за всяка промяна на лихвения процент още преди тя да влезе в сила.

Когато промяната произтича от промяна в определен референтен лихвен процент, страните по договора могат да се уговорят, че тази информация се предоставя периодично.

Поради значителните рискове, които биха могли да възникнат за потребителя при вземане на кредит в чуждестранна валута, директивата въвежда специфични изисквания за ограничаване на валутния риск. На потребителя задължително се предоставя правото да превалутира кредита си в алтернативна валута по пазарен обменен курс в деня на промените в договора.

Ще бъдат въведени и други механизми за ограничаване на валутния риск. Например, всеки кредитор задължително и писмено ще уведомява потребителя, когато неизплатената част от общата сума, дължима от него, или размерът на погасителните вноски се променят с повече от 20% от размера, получен при прилагане на обменния курс към датата на договора.

Директивата въвежда изисквания за изчисляване на ГПР по кредита, както е при потребителските кредити. Спецификата на ипотечните кредити се отчита чрез съдържанието на понятието общи разходи по кредита за потребителя, което е елемент от ГПР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Не е толкова просто - ако мислят само няколко човека (вместо няколко милиона) за едно и също нещо, се постига икономия от мащаб. Така се освобождава ресурс на няколко милиона човека да мисля за други неща (вместо за нещо, което вече е измислено).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Продължава безспирно, брюкселските чиновници да се бъркат във всяко нещо, да се опитват да го регулират, уж да предпазят хората, а всъщност да ги направят глупави папагали, на които всяко нещо да им е сдъвкато и те да не мислят ако може.Да си спомним регулациите, за щастливите кокошки, за щастливите прасета, за солниците и оливерниците в ресторантите(което май не се прие), сега някакви данни за състава на храната в ресторантите и безброй, безброй регулации....... Кому е нужно всичко това .....??? Тия чиновници, толкова са се вживяли в регулирането, че изземват мисленето от народите на ЕС. Ще речем ......Някой мисли за нас ......брюкелските зелки мислят за нас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още