IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миконос - остров на спасението в гръцкия пазар на имоти?

На фона на кризата в страната инвеститорите обръщат поглед към луксозните имоти на острова

17:27 | 07.07.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Макар в момента международните инвеститори да избягват гръцките акции и облигации, все още съществуват гръцки активи, които продължават да будят интерес, а именно ваканционните имоти на остров Миконос, коментира The Wall Street Journal.

За момента това е само интерес. Ескалирането на дълговата криза в Гърция през миналата седмица привлече интереса към слънчевите земи, често посещавани от световния елит и знаменитости, но продажбите са в застой на фона на несигурното бъдеще на страната, казват местни агенции за недвижими имоти.

Имайки предвид политическите развития, „хората основно проучват пазара, но не обсъждат конкретни имоти“, казва Димитрис Манусакис, мениджър на консултантската къща Savills в Гърция.

„В момента броят на сделките е ограничен. Никой не знае какво ще се случи, затова няма много голямо доверие към пазара“, казва Манусакис. Savills е приключила четири сделки за луксозни имоти на Миконос през 2015 г., преди кризата съвсем да се разгори.

И все пак цените на жилищата на гръцките острови остават по-устойчиви в сравнение с останалата част на Гърция, където цените се понижават през последните шест години и не показват никакви признаци за повишаване.

В Гърция брокерите на имоти смятат, че цените на жилищата са спаднали поне наполовина от пика им през 2007 г. Официалните данни на централната банка на Гърция показват понижение от 40% след 2007 г., но имайки предвид много малкия брой сделки на пазара, цифрите „може би не отразяват реално степента на ценовите спадове“, твърди Андрю Къри, управляващ директор в Fitch Ratings.

„Купувачите все още не са се отдръпнали съвсем“ от Миконос, казва Роа Делдумо, мениджър на Beauchamp Estates на острова. В момента тя се опитва да приключи две сделки с относително по-евтини за местния пазар жилища, на стойност малко повече от 500 000 евро, с италианец и гръцки американец. Политическите сътресения затрудняват затварянето на сделките, но „все още се опитваме да намерим изход“, казва тя.

Строителят на луксозни жилища Euroterra Capital, базиран в Лондон и основан от гърци, планира да отвори офис на Миконос през септември, казва Пантацис Терианос, управляващ партньор в компанията. Засиленото търсене от страна на туристи на жилища под наем на острова „подкрепя цените на пазара“, казва Терианос.

Макар да са по-стабилни в сравнение с останалата част от страната, цените на Миконос не са много по-високи. Заради застоя вследствие на повторната ескалация на кризата с дълговете през миналия месец, започналото възстановяване на острова може да спре, предупреждават агенциите.

Ловците на изгодни сделки търсят евтини жилища, но повечето продавачи не се отказват лесно от зашеметяващите си средиземноморски къщи и искат по-високи суми.

Гръцките имуществени данъци и разходи по трансакциите също се отразяват върху решенията на купувачите. За имот на стойност 250 000 долара „цялата сума в края на сделката заедно с гербовия налог, данъците и всичко останало възлиза на 400 000 долара“, обясняват от консултантската къща Colliers International.

„Когато се натъкнете на привлекателна цена за имот, трябва да се замислите и колко ще трябва да платите на гръцката държава“, допълват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Странно е да си купиш имот на този пустинен остров - само камъняк и прах. Добре, че са заградили скалите, та резервоар за вода да направят. Естествени растения почти липсват, водата е само минерална за пиене (знаете колко е хубава гръцката вода), далече е от всичко. Добре, че летище има поне. На всичкото отгоре 400 000 $ ще трябва да са в банкноти като се има в предвид състоянието на банките :). Но екстремни инвеститори или не липсват или това е някаква партенка - реклама :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още