IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата предприе действия за отмяна на решението на ВАС за Странджа

След внимателна преценка на всички материали ВАП е стигнала до извода, че решението е неправилно поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на закона

17:48 | 04.07.07 г.
Прокуратурата предприе действия за отмяна на решението на ВАС за Странджа
Върховната административна прокуратура (ВАП) в изпълнение на задължението си по чл.127, т. 3 от Конституцията на Република България предприе действия за отмяна на решението на Върховния административен съд (ВАС) от 29 юни 2007 г., с което заповедта на Министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване Природен парк “Странджа”, е прогласена за нищожна, съобщават от пресцентъра на ВАП.

След внимателна преценка на всички материали, съдържащи се в административното дело, ВАП стигна до извода, че въпросното решение е неправилно поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на закона. С касационен протест, отправен до петчленен състав на ВАС, бе поискана отмяната му.

По повод публикации в медиите във връзка с делото за Природен парк Странджа от ВАП правят следното уточнение:

След постъпили сигнали за незаконно застрояване в Природен парк “Странджа” - (Ваканционно селище “Златна перла”), на 14 юни 2006 г. ВАП образува проверка за законност и възложи на Дирекцията за национален строителен контрол изясняване достоверността на сигналите. На основа констатациите на органите за строителен контрол, ВАП разпореди и Окръжна прокуратура Бургас атакува с протести издадените от главния архитект на община Царево 10 разрешения за строеж на вилни сгради, панорамен бар и хотел, включени във Ваканционното селище “Златна перла”.

РДНСК Бургас уважи протестите и отмени издадените незаконосъобразни разрешения за строеж. В момента се изчаква решението на Окръжния съд Бургас по жалбите на фирмата собственик на Ваканционното селище – “Краш-2000” срещу заповедите на РДНСК – Бургас.

Наред с това бе разпоредена и наказателна проверка, която се извърши от Окръжна прокуратура Бургас и послужи като основание за образуване на досъдебно производство, с оглед наличните данни за извършени престъпления по служба и документни престъпления.

Разследването не е приключило, но е готова графологичната експертиза, която установява, че подписът в писмо от 2005 г., издадено от името на зам.-министъра на МОСВ Йордан Дардов, с което по същество се разрешава строителството на ваканционно селище “Златна перла”, е фалшифициран.

Върховната административна прокуратура предприе действия и във връзка с установяване законосъобразността на заповед от февруари 2006 г. на директора на Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас, с която бе разпоредено спиране на строителството на посоченото ваканционна селище. С решение от юни 2006 г. тричленен състав на ВАС прогласи тази заповед за нищожна.

По касационен протест на ВАП петчленен състав на ВАС отмени цитираното съдебно решение на същия съд и остави в сила заповедта на директора на РИОСВ – Бургас. Това последно решение на петчленен състав на ВАС направи възможно реалното спиране на строителството във Ваканционното селище “Златна перла” край с. Варвара, община Царево.

С констативен протокол от 17 ноември 2006 г. специалисти от РДНСК – Бургас са установили, че строителни и монтажни работи не се извършват и обектите не се захранват с ток и вода, са казва още в съобщението на ВАП.

Днес обаче стана ясно, че строителството там все пак продължава.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още