IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Златни пясъци ще гласуват за продажба на имот за 1 млн. лв.

Купувач по сделката е Златни АД, собственик на 63,84% от капитала на Златни пясъци АД

12:11 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Златни пясъци ще гласуват за продажба на имот за 1 млн. лв.
Златни пясъци АД свиква Общо събрание на акционерите на 8 февруари 2008 г., на което ще се гласува за продажба на 50% от идеалните части на имот, находящ се в курортния комплекс Златни пясъци, съобщава БФБ-София.

Купувач по сделката е Златни АД, собственик на 63,84% от капитала на Златни пясъци АД, а предложената цена е 526 000 евро без ДДС (близо 1,03 млн. лв.). Пазарната оценка на целия имот, изготвена от оценителя Булекс Консулт ЕООД, възлиза на 2,06 млн. лв. без ДДС.

В материалите към Общото събрание на акционерите е посочено, че плащането ще се извърши разсрочено на четири вноски по 135 500 евро всяка, като първата щее при сключване на договора, втората – до 31 юли 2008 г., третата – до 31 октомври 2008 г. и последната – до 31 декември 2008 г.

В същия парцел е започнато строителство на апартаментен хотел „Златна котва“ с разгъната застроена площ от 17 720 кв. м съгласно одобрения проект. От Златни пясъци АД посочват още, че към момента се водят преговори с финансираща банка за отпускане на кредитна линия за оборотни средства. Във връзка с това банката разглежда общата кредитна експозиция на дружествата от групата и се изискват гаранции и обезпечения от двете дружества – Златни пясъци АД и Златни АД. Придобиването на собствеността върху земята и от друго дружество в групата „Златни пясъци“ ще е благоприятно за финансиране на проекта от кредитна институция, се казва още в материалите по Общото събрание.

Акционерите на Златни пясъци АД ще гласуват и за встъпване в дълга на С Травел АД по договор за банков кредит към Корпоративна Търговска банка АД. С Травел АД (собственик на 28,74% от капитала на Златни пясъци АД) е сключило с Корпоративна търговска банка договор за банков кредит в размер на 5 млн. евро. Дружеството е предоставило свое имущество за обезпечаване на задълженията си по договора.

По искане на банката, в договора за кредит е включена уговорка публичното дружество Златни пясъци АД да встъпи в дълга на С Травел АД към банката при условие, че до провеждането на Общото събрание дългът не е погасен.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на Златни пясъци, даващи право на глас в Общото събрание, е 23 януари 2008 г. При липса на кворум събранието ще се проведе на 26 февруари при същия дневен ред.

От началото на днешната борсова сесия акциите на Златни пясъци АД отчитат ръст от 5,87% до средна цена от 15,88 лв. за брой.

Свързани компании:

Златни пясъци АД(ZLP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още