IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за "най-висока сграда в света" почва с нови сили

Дали обаче проектите ще бъдат реализирани или ще останат нечии мечти с хубав сайт предстои да разберем в бъдеще

13:01 | 13.01.10 г.
Miapolis. Илюстрация: miapoliscity.com
Miapolis. Илюстрация: miapoliscity.com

След като официалното откриване на Бурж Халифа (както беше преименуван в последния момент Бурж Дубай) вече е факт, надпреварата кой ще открадне титлата му „най-висока сграда в света“ започва с нови сили и проекти. Сред потенциалните претенденти са проектите Kingdom Tower и Miapolis, пише Luxist.

Miapolis е проект за изграждане на кула с височина 975 м на изкуствения остров Уотсън в Маями. 160-етажният небостъргач се предвижда да има развлекателен парк, наблюдателница, магазини, ресторанти, апартаменти, офиси, хотел и яхтено пристанище.

Проектът съществува от известно време, но местният вестник Miami Herald съобщава, че предприемачът Гилермо Сокарас вече е започнал преговори с Федералната авиационна администрация за получаването на разрешително за височината на кулата.

Сокарас обаче не притежава терена. Предвижда се кулата да бъде издигната на мястото на сегашната туристическа атракция Jungle Island. В сайта на проекта се описва предложението, което включва план да се изплати заем на Jungle Island за 39 млн. долара и след това да се подпише нов договор за наем на земята за 99 години, който ще носи на града по 4 млн. долара на година.

Вестникът обаче цитира Рони Кронголд, съсобственик на Jungle Island, който казва, че макар и да се е срещал със Сокарас няколко пъти, от известно време няма никакъв напредък. Градските власти пък не знаят нищо за проекта.

Предвид свръхпредлагането на апартаменти в Маями и хоризонта му с полузавършени сгради дали обаче градът ще може да подкрепи подобен мегапроект? Или той ще си остане само още една мечта с хубав сайт? Към момента привличането на нужните около 22 млрд. долара изглежда малко вероятно.

Miapolis не е единственият проект с амбицията да се окичи с титлата „най-висока сграда в света“.

Принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал се готви да харчи. Той е прехвърлил 180 млн. от акциите си в щатския банков гигант Citigroup в своята компания Kingdom Holdings, давайки й значителна подкрепа от около 597 млн. долара, съобщи АФП.

По думите му това се прави, защото групата планира да инвестира в нови хотели в Персийския залив, включително в Kingdom Tower, небостъргач с височина 1 км в Джеда на брега на Червено море. Според първоначалната информация през март 2008 г. за плановете на принца кулата се предвиждаше да бъде висока 1 миля (1600 м).
 
54-годишният племенник на крал Абдула е съобщил на пресконференция, че компанията води преговори за четири големи нови инвестиции, без да предоставя подробности.

От Kingdom са решени да реализират проекта на стойност 26,6 млрд. долара за жилищни и бизнес площи в Джеда, част от който е и небостъргачът с височина 1000 м. Това е със 172 м повече от височината на Бурж Халифа, който е 828 м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още