IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви психологически капани дебнат инвеститорите?

Някои слабости на човешката психика могат да засегнат способността на финансовите анализатори за точни и обективни прогнози

14:18 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какви психологически капани дебнат инвеститорите?

В своята книга „Управление на инвестиционните портфейли: Динамичен процес“ авторите Магин, Тътъл, Пинто и МакЛийви описват следните психологически капани, формулирани от Хамънд, Кийни и Райфа (1998), които могат да засегнат способността на финансовите анализатори за точни и обективни прогнози:

Капанът на закотвянето 

Това е склонността на ума да дава прекомерно тегло на първата информация, която получава по даден въпрос. С други думи, първите впечатления, оценки или данни предопределят последващите разсъждения и преценки.

Например, по време на инвестиционен комитет, пред който са представени няколко различни хипотези за възвръщаемостта на капиталовия пазар, първата презентация може да се превърне в „котва“ за дискусията, около която да се въртят останалите и да получи предимство спрямо тях при избора.

Анализаторът би могъл да избегне този капан, като се опитва да не прави прибързани заключения.

Капанът на статуквото 

Това е склонността на прогностиците да се придържат към последните си наблюдения, като не предвиждат промяна в бъдеще. Ако инфлацията расте с двуцифрени темпове в продължение на няколко периода, то е естествено да се прогнозира подобен ръст и през следващия период.

В контекста на инвестиционните решения, запазването на статуквото е често предпочитана алтернатива, тъй като новото решение обикновено е свързано с допълнителен анализ, а и може да доведе до разочарование, ако се окаже грешно. 

Този капан може да бъде избегнат чрез рационален анализ в рамките на процеса по вземане на инвестиционното решение.

Капанът на потвърждението 

Това е уклонът, който кара анализаторите да дават по-голяма тежест на информациите, които подкрепят съществуващата или предпочитаната гледна точка за сметка на доказателства, които я оспорват.

От тази тенденция следва и избирателността да се търси информация, подкрепяща мнението на анализатора.

Следните стъпки могат да помогнат за запазване на обективност:
- анализиране на цялата налична информация с еднакво усърдие;
- набавяне на независимо мнение, което оспорва предпочитанията на анализатора;
- обективно отношение към собствените мотиви.

Капанът на свръхувереността 

Това е склонността на хората да надценяват точността на своите прогнози. Мнозина не допускат възможността за погрешна прогноза или пък не се опитват да оценят каква е вероятността от такава. По подобен начин вярваме, че повечето хора споделят нашите възгледи. Свръхувереността се изразява в определянето на твърде тесен диапазон от вероятности или сценарии при прогнозите.

За да не попаднем в капана на свръхувереността, е добре да разширим очакванията си около основната прогноза.

Капанът на благоразумието 

Това е тенденцията да се смекчават прогнозите, за да не изглеждат крайни, или да се залита към прекалена предпазливост в тях.

При инвестициите това се случва, когато се вземат решения, които биха стрували скъпо или биха навредили на кариерата на анализатора.

За избягването и на този капан е добре да се разширят очакванията около основната прогноза. Освен това ключовите допускания в прогнозата трябва да бъдат подложени на допълнителен анализ.

Капанът на силния спомен

Това е тенденцията прогнозите да бъдат повлиявани прекалено много от събития, които са оставили силно впечатление в съзнанието на анализатора. Често предвижданията са силно повлияни от спомена за драматични събития в миналото.

Например, често се цитира, че крахът на борсата в САЩ от 1929 г. е оказвал негативно влияние върху акциите цели три десетилетия.

За да се избегне този капан, анализаторите трябва да базират изводите си върху обективни данни и модели вместо на лични спомени и емоции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
http://***.youtube.com/watch?v=3bnpTK5mgZQТа ето ви и справка за този човек - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB_%D0%A3%D0%BB%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86Сега пак си помислете - КАКВО ВОДИ ФИНАНСИТЕ - ДАЛИ Е ИНТЕЛЕКТА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
Бъдете ЛОГИЧЕН, спазвайте ПРАВИЛАТА, слушайте БЕЗМОЗЪЧНИ СЪВЕТИ - и аз ви ГАРАНТИРАМ, че накрая ще завършите живота СЪС СЪДРАНИ ***. В Бизнеса печелят ХАЗАРТНИТЕ ТИПОВЕ. Те също ГУБЯТ, но поне ИМАТ ШАНСА, за разлика от вас "УМНИЦИ". Играете ли ЛОГИЧНО... ДОРИ И ТОВА НЯМАТЕ. ПРИЛИЧАТЕ НА ЧОВЕК, който е дал 10 СТОТИНКИ да си КУПИ ФИШ за ТОТО, след което да го ПОПЪЛНИ ВКЪЩИ и накрая да не го ЗАНЕСЕТЕ В ТОТО-ПУНКТА за ЗАВЕРКА - с презумпцията "Ако дам 2 ЛЕВА, съгласно ТЕОРИЯТА НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ, НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГИ ИЗГУБЯ - я по-добре да съм на ЗАГУБА САМО 10 СТОТИНКИ" и така всяка седмица. Нали разбирате, с такава "ИГРА" - винаги ЩЕ СТЕ НА ЗАГУБА. Не слушайте такива ФИЛОСОФИ. Тяхната цел е само една. Да си поиграят с вашите КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ на ОСНОВА ИНТЕЛЕКТ. Понеже знаят, че всички се МИСЛИТЕ ЗА ВЕЛИКИ МОЗЪЦИ, ви дават ХРАНА, с която да ПОДХРАНВАТЕ ТАЗИ СИ ЗАБЛУДА. "АЗ СЕГА ЩЕ ЧЕТА, ЩЕ СПАЗВАМ СЪВЕТИТЕ ИМ, И ЩЕ СТАНА МИЛИОНЕР". Нека да ви покажа какви хора стават МИЛИОНЕРИ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
Абе хора - КОЙ ВИ ПЛАЩА НА ВАС, ЗА ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ?!АЗ СЪМ СЪВЪРШЕНИЯТ АНАЛИЗАТОР!!! НЯМАМ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ. ОТ ГОДИНИ СЪМ БЕЗРАБОТЕН. ДОРИ НА ИНТЕРВЮТА НЕ МЕ ВИКАТ. НО ВЪПРЕКИ ТОВА, НЯМА ПО-УМЕН ЧОВЕК ОТ МЕН В СВЕТА, НА ТОЗИ ЕТАП, И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДОСЕГА:)Анализирайте ТОВА. Бихте ли ми повярвали?! А бихте ли се ОБЗАЛОЖИЛИ на ЦЯЛОТО СИ ИМУЩЕСТВО, че НЕ Е ВЯРНО?! Най-вероятно БИХТЕ - и ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ, въпреки факта, че това може би е САМАТА ИСТИНА - АЗ СЪМ НАЙ-УМНИЯТ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА (А МОЖЕ БИ И В ОКОЛИИТЕ НА НЯКОЛКО ЗВЕЗДНИ СИСТЕМИ, ОКОЛО СЛЪНЦЕТО) :-):-)В БИЗНЕСА Е СЪЩОТО - ИСТИНАТА НЕ Е ВАЖНА, КАКТО И ЛОГИЧНОСТТА - в НЕГО И ДВЕТЕ МОГАТ ДА СЕ КУПУВАТ. АНАЛИЗИТЕ са ХУБАВО НЕЩО, но често довеждат до СЛЕДСТВИЕТО - "ПАРИ ПРАВЯТ ОЩЕ ПАРИ" - което би станало и БЕЗ ТЯХНА ПОМОЩ, поради ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ и ЗАКОНОМЕРНОСТИТЕ НА САМАТА ФИНАНСОВА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ - но най-често довеждат до ЗАГУБИ, понеже ТЕЗИ, които знаят истината за ФИНАНСИТЕ, се възползват от ЛОГИЧНОСТТА НА ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"Капанът на силния спомен - За да се избегне този капан, анализаторите трябва да базират изводите си върху обективни данни и модели вместо на лични спомени и емоции."Ех, какви са тези НАЧИНАЕЩИ АНАЛИЗАТОРИ, които ПАЗЯТ СПОМЕН от КРИЗАТА 1929 ГОДИНА :):) Аз се чудих защо толкова ИРАЦИОНАЛНОСТ има във вашите СЪВЕТИ. То било, защо са били отправени към АЛЦХАЙМЕРИСТИ :)Мисля, че сами трябва да схващате АЛОГИЧНОСТТА на вашият "СЪВЕТ". След като, човек, който е чувал за ГОЛЯМАТА РЕЦЕСИЯ, само от ТВ-то или от някоя КНИГА - МОЖЕ да свърже тази ИНФОРМАЦИЯ с определена ЕМОЦИЯ, т.е. да направи това БЕЗ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЛИЧНО УЧАСТИЕ В СЪБИТИЯТА - колко ли ще е СКЛОНЕН да ПРЕМАХНЕ ЕМОЦИИТЕ СИ, ОТ АНАЛИЗИТЕ, КОИТО ПРАВИ. Не разбирате ли, че ТАЗИ ЕМОЦИОНАЛНОСТ е толкова ПЪРВИЧНА, че на практика, "СЪВЕТА ВИ" може да бъде приложим единствено за КОМПЮТЪР?! Между другото ТОЧНО ТЕЗИ СТРАХОВЕ ПАЗЯТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА, да НЕ ЗАГУБЯТ ВСИЧКО, КОЕТО ИМАТ - хубави "СЪВЕТИ" им давате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"Капанът на благоразумието" - този тип е същият, като "Капанът на свръхувереността" - дори "решението", което е дадено е същото - "да се разширят очакванията около основната прогноза" Някога, казах на един професор, че всичко което е казал в КНИГАТА СИ от 400 страници, мога да го форматирам на 40. Отговора му беше "Да, тези 40 страници обаче, няма ДА ТЕ НАПРАВЯТ АКАДЕМИК, докато моите 400 ще ме направят" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"Капанът на свръхувереността - За да не попаднем в капана на свръхувереността, е добре да разширим очакванията си около основната прогноза." Това което АВТОРИТЕ наричат СВРЪХУВЕРЕНОСТ - всъщност е ТОЧНО ОБРАТНОТО - ПЪЛНА ЛИПСА НА УВЕРЕНОСТ. Човек, който ОПИСВА по този начин едно ЯВЛЕНИЕ, със сигурност е доста БОС в ПСИХОЛОГИЯТА.Така наречените "СВРЪХУВЕРКОВЦИ" изграждат система на ПОДРЕДЕНОСТ в ГЛАВАТА СИ, която е съставена от МАЛКО КОМПОНЕНТИ и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТАБИЛНА - като МЕТОД ЗА ПАРИРАНЕ на обстоятелството, че ВЪНШИЯТ СВЯТ е МНОГО ДИНАМИЧЕН, СЛОЖЕН и НЕСТАБИЛЕН в техните очи. Откога почнахте да ЛЕКУВАТЕ ПСИХИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - със СЪВЕТИ, които НЕ САМО ЧЕ НЕ БИХА ПОМОГНАЛИ, НА "ПАЦИЕНТИТЕ" ВИ - НО ДОРИ БИХА ИМ НАВРЕДИЛИ?! Този ТИП, ако го НАКАРАШ да РАЗШИРИ ОЧАКВАНИЯТА СИ, НЕ САМО ЧЕ ЩЕ ИЗПАДНЕ В СТРЕС, НО ЩЕ ВЗЕМА, КОЕ ОТ КОЕ ПО ГРЕШНИ И НЕПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ - накрая ЩЕ ЗАГУБИ ФИНАНСИТЕ СИ или РАБОТАТА СИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"-обективно отношение към собствените мотиви."Това е в СФЕРАТА НА ФАНТАСМАГОРИИТЕ И ФИЛОСОФИЯТА. Няма такова нещо ОБЕКТИВНОСТ, приложена към СУБЕКТИВНИЯТ ЧОВЕК. Кой колкото е "ОБЕКТИВЕН" - по-точно да се каже - КОЙ КОЛКО ПО-МАЛКО СУБЕКТИВЕН Е - ЗАВИСИ ОТ: ЛИЧНИ КАЧЕСТВА, НАВИЦИ, СРЕДА, МОДЕЛИ НА МИСЛЕНЕ и т.н. Това не е НИКАКЪВ СЪВЕТ, който може да ПОСЛЕДВАШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"- набавяне на независимо мнение, което оспорва предпочитанията на анализатора;"Като бях МАЛЪК винаги съм се чудил "КАК МОЖЕ ХОРАТА ДА НЕ РАЗБИРАТ ТОВА ИЛИ ОНОВА?!" Гледам го, такъв един УМЕН ЧОВЕК, чете, обяснява ми неща, за които съм ПРЕЦЕНИЛ, че нивото ти на ИНТЕЛЕКТ, трябва да е МНОГО ВИСОКО, че да може да ги РАЗБЕРЕШ - а видиш ли - АЗ МУ РАЗЯСНЯВАМ НЕЩО СЪВСЕМ ЕЛЕМЕНТАРНО, А ТОЙ - НЕ МОЖЕ И НЕ МОЖЕ ДА ГО РАЗБЕРЕ :) Като ПООТРАСНАХ МАЛКО, осъзнах, че ГРЕШКАТА Е МОЯ, понеже не правя ДИФЕРЕНЦИАЦИЯ между значенията на думите "НЕ МОЖЕ" и "НЕ ИСКА". Тогава всичко ми стана ясно - ТОЙ ПРОСТО НЕ ИСКА и НЕ ИСКА ДА ГО РАЗБЕРЕ, НЕ ЧЕ НЕ МОЖЕ. Чуждо мнение, противоположно на ТВОЕТО е ВИНАГИ ДОБРЕ ДА ЧУЕШ. Но ако за теб важи "Капанът на потвърждението" - няма да има ГОЛЯМ СМИСЪЛ - има разлика между ЧУВАМ и СЛУШАМ, която е СЪЩЕСТВЕНА, а ти на ВТОРОТО НЯМА ДА СИ СПОСОБЕН. Критичните Умове, са критични ДОРИ КЪМ СЕБЕ СИ - те още от рано работят на принципа - ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ Е, АКО НЕ Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"- анализиране на цялата налична информация с еднакво усърдие;"Анализирането КАТО ПРОЦЕС, винаги е свързано с СУБЕКТИВНОСТ. Какво означава това "с еднакво усърдие"?! Каквото и УСЪРДИЕ да проявиш - МОДЕЛИТЕ НА МИСЛОВНА СУБЕКТИВНОСТ, които са ХАРАКТЕРНИ за ТЕБ, ще си ОСТАНАТ СЪЩИТЕ. Колкото искаш "АНАЛИЗИРАЙ" все ТАЯ, като СИ *** и СКЛОНЕН КЪМ НЕПРАВИЛНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Емил Енчев
преди 12 години
"Капанът на потвърждението"Чак се ПОУСМИХВАМ, когато чета тези неща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още