IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли MidPoint офертите да съживят оборотите на БФБ-София?

Те вече се осигуряват от Xetra, но българските инвестиционни посредници не ги харесват

10:04 | 08.05.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Могат ли MidPoint офертите да съживят оборотите на БФБ-София?

БФБ-София може да въведе оферти от типа MidPoint, като те вече се поддържат от немската търговска платформа Xetra, която се ползва от българския пазарен оператор. Допитване до българските посредници обаче показва, че огромното мнозинство от тях не ги желаят.

MidPoint оферта е скрита оферта (купува или продава) с лимит, която се осъществява по средата между най-добрата оферта купува и най-добрата оферта продава.

Нека обясним Midpoint офертата със следния пример, като имаме:
- най-добрата оферта купува (т. нар. bid) е при цена от 20 лв.
- най-добрата оферта продава (т. нар. ask) при 21 лв.
- MidPoint оферта купува за 1 000 акции с лимитирана цена от 20,6 лв.
- MidPoint оферта продава за 10 000 акции при лимитирана цена от 20,2 лв.

Като резултат ще имаме сделка за 1 000 акции при цена от 20,5 лв. (което е средата на спреда между 20 и 21 лв.), останалите 9 000 акции от офертата продавa MidPoint ще останат невидими.

MidPoint офертите са на практика алтернатива на телефонната търговия. Сега, когато даден клиент на посредник има да продава или купува количество Х от ценна книга У, той звъни на колегите си брокери и получава предложение. Евентуално се стига до сделка. Обикновено брокерът има списък с търсени пакети от акции и с предлагани пакети от акции на съответните цени.

Възможно е всички тези пакети да бъдат въведени в търговската система при определените лимитирани цени с MidPoint, като те ще останат скрити. И ще се изпълнят само при насрещна MidPoint поръчка (при кръстосване или съвпадение на лимитираните им цени). При конкуренция между MidPoint поръчки, с приоритет е по-голямата, а не въведената по-рано.

Един от проблемите на БФБ-София в момента е, че има твърде малко въведени в системата видими поръчки, което създава впечатлението за тънък пазар. Може би MidPoint поръчките биха били алтернатива.

Вижте презентация на MidPoint офертите в уеб страницата на Дойче бьорзе.

Притесненията на българските посредници са много. От една страна MidPoint поръчките ще позволят на големите играчи да си прехвърлят пакети, без другите по-малки инвеститори да могат да се включат (предвид приоритета на големината). Това обаче е възможно и сега със сделки между най-добрите оферти купува и продава.

Друго притеснение на посредниците е, че при телефонната търговия, често клиентите дават допълнителни поръчки в процес на живия разговор. Един вид „събуждане на клиента“, особено предвид, че институционалните инвеститори са фокусирани върху чуждите пазари и другите си дейности и не мислят проактивно за поръчките си на БФБ-София.

Дори и институционалните или малките инвеститори да въведат еднократно много MidPoint оферти, може да не се стигне до сделки с тях и те да се откажат да ги въвеждат въобще. В този смисъл телефонната търговия е по-добра, защото при нея ясно и недвусмислено получаваш тотален отказ от сделка или неприемлива цена и имаш яснота.

Телефонната търговия също има дефекти. Посредниците у нас са над 50 и въпреки че обикновенно се знае откъде може да изскочи насрещна оферта, понякога е много бавно и трудно да се прозвънят всички посредници, а те на свой ред да прозвънят активните си инвеститори.

Затова, ако има MidPoint оферти, всеки инвеститор/брокер, преди да пристъпи към телефонно уговаряне, може да провери дали има насрещни MidPoint оферти, въвеждайки своя такава оферта с лимитирана цена между bid и ask.

Въвеждащият MidPoint оферта при всички случай е защитен от манипулации, защото сам предварително определя лимита, до който е готов да купи, респективно да продаде (за офертите продава).

Проблемът с ETF-ите на БФБ-София

Раздвижване на борсовата търговия може да дойде и от промяна в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, според който вноските в борсово търгуваните фондове (ETF) може да са само в пари. Съответно и тегленията може да са само в пари. Ако се разреши тегленията и вноските да са в акции, ще има възможност такива фондове да съществуват и на нашия неликвиден пазар. Сегашният запис в закона явно не работи, защото година и половина след приемането му още нямаме ETF на родната борса.

Късите продажби

От 2013 г. няма пречки пред късите продажби на която и да е акция на БФБ-София, но този вид сделки са единици и не раздвижват пазара.

Тук проблемът е липсата на активна институция от която да се заемат книжата, тоест липсва клирингова къща. Сега желаещите да продават на късо могат да заемат книжа само от портфейла на инвестиционния си посредник, а често посредника не притежава книжата, които клиентът му иска да скъси.

Друга причина е, че лихвата по заетите книжа е доста висока, в рамките на 12-16% годишно по информация на Investor.bg, което прави риска за продалия акциите доста висок, ако няма бързо движение в неговата посока. Като се добави и високият разход за спред (разликата между bid и ask) от около 5-10-15% за по-неликвидните позиции, задачата пред кандидат-продавачите на късо става изключително трудна.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 9 години
смятам че ако се премахната инвестиционните посредници ще се подобри търговията!те са *** от които нямаме нужда в рбборсата да създаде един отдел акаунти и да си ни обслужвапосредника е причина да не търгувам лично за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
Доколкото разбирам, мидпойнт сделките нямат нужда от (инвестиционни) посредници? Ами тогава защо да ги искат!? Или някой си мисли, че при уговорените големи сделки посредничеството е безкористно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Така, както ги описвате, мидпойнт офертите и телефонна търговия се допълват, а не са взаимозаменяеми. Изглежда, целта е договорената по телефона сделка да бъде улеснена и да мине според искането на купувача и продавача.Обаче къде остана прозрачната търговия? Айсберги, сега мидпойнти... Качествени емитенти трябват, за да има качествена Фондова борса и инвеститори с пари разбира се. Всичко друго е бошлаф, както казват комшиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 9 години
MidPoint поръчка се изпълнява само срещу насрещна MidPoint поръчкасега познатите пазарни, лимитирани и т.н. си се изпълняват една срещу друга и не касаят Мидпоинтите, които се изпълняват само срещу насрещна мидпоинт по цена между бид и аск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
sisiko
преди 9 години
Имам въпрос? Ако има мидпоинт оферти само в едната посока и някой даде пазарна поръчка за същата посока, т.е. прескочи мидпоинт офертата, какво ще стане? Ще има ли сделка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Видовете поръчки са най, ама най-най-най-малкия проблем на бфб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 9 години
Да, но българските инвестиционни посредници не ги искат... А Xetra си ги предлага тези поръчки, но в БГ си искаме телефонната търговия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Браво за идеите! Трябва да се търсят начини за активиране на търговията на БФБ. Някой може да се окажат неуспешни, но стоенето и нищоправенето е още по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още