IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише очаква инфлацията в еврозоната да се укроти

Еврото скочи силно с 1,4% срещу щатския долар по време на пресконференцията на ЕЦБ

17:10 | 13.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трише очаква инфлацията в еврозоната да се укроти

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише успокои финансовите пазари днес, като заяви, че ускоряването на инфлацията в еврозоната е временно и не безпокои ръководството на централната банка.

Все пак той не пропусна да наблегне, че ЕЦБ следи непрекъснато и отблизо всички рискове за ценовата стабилност в еврозоната по време на днешната пресконференция на централната банка, пише Wall Street Journal. Малко преди това ЕЦБ остави без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 1%.

Според ЕЦБ инфлационните очаквания в еврозоната са стабилни. Предварителните данни на Евростат за инфлацията през декември показаха, че тя се е ускорила до 2,2%, надминавайки тавана на ЕЦБ от 2% за първи път през последните повече от две години.

Увеличението обаче може да се окаже временно заради силния скок в цените на храните и енергията. По думите на Трише инфлацията в еврозоната може да се увеличи още през следващите месеци, след което ще се укроти до по-умерени темпове през останалата част от 2011 г.

Президентът на ЕЦБ посочи още, че показателите за еврозоната като цяло са положителни, въпреки че основният паричен показател М1 продължи да забавя темповете си на растеж миналия ноември.

Еврото скочи силно срещу щатския долар по време на пресконференцията на ЕЦБ, увеличавайки до 1,4% своята преднина срещу долара. Към 17:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3323 долара в сравнение с курс от 1,3131 в края на вчерашната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pastir2
преди 13 години
И на децата им е ясно, че най-големият интерес към облигациите е бил от страна на ЕЦБ (:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още