IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за втора рецесия в развитите страни изглеждат все по-реални

През второто тримесечие на годината ръстът на икономиките от организацията се забавя значително

14:32 | 22.08.11 г.
Перспективите за втора рецесия в развитите страни изглеждат все по-реални

Перспективите за втора рецесия в развития свят изглеждат все-по реални днес, след като данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показаха, че ръстът на брутния им вътрешен продукт се е забавил през второто тримесечие на годината, съобщи CNBC.

Ръстът се е забавил до 0,2% между април и юни, докато през предходното тримесечие той бе 0,3%.

Това е четвърто поредно тримесечно забавяне в ръста на организацията, в която влизат повечето държави от еврозоната, САЩ и Япония.

Бъдещето на еврозоната все повече тревожи инвеститорите, след като Германия и Франция, най-големите държави във валутния съюз, не обявиха допълнителни икономически мерки за предотвратяване на разпространението на дълговата криза от периферните икономики към държави от ядрото на съюза.

Някои от най-големите икономики в региона, като италианската например, са застрашени от високото ниво на дълга.

Призракът на рецесията изникна отново и навести западния свят през последните седмици, докато тревогата около дълга се завръщаше на пазарите.

Има и притеснения, че повечето от правителствата вече са използвали голяма част от механизмите, с които разполагат за справяне с дълговете, по време на последния спад. В САЩ инвеститорите очакват речта на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке в петък, за да разберат какви са плановете на централната банка.

В еврозоната през второто тримесечие ръстът също се забави до 0,2%, докато през предходното тримесечие бе на ниво от 0,8%.

На годишна база увеличението на БВП в държавите от ОИСР е с 1,6%, като отново показателят е по-слаб спрямо този за първото тримесечие на годината, когато бе 2,4%.

Сред държавите от Г-7 Германия е с най-висок ръст на годишна база, като той е достигнал 2,7% на годишна база, а в тежко засегнатата от земетресението през март Япония е регистрирано свиване на икономиката от 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още