IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някога евтините кредити във франкове сега заплашват банките в Европа

В Източна Европа практиката да се заемат кредити в швейцарски франкове крие потенциал да разтресе банковата система

12:07 | 24.08.11 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Швейцарски франкове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Дълговата криза в еврозоната може да се задълбочи заради кредитополучатели от Източна Европа, които са използвали ниските лихви по кредитите в швейцарски франкове преди години, а сега не могат да погасят задълженията си заради рязкото поскъпване на валутата на Швейцария. Такова е мнението на анализатори от UBS Wealth Management, цитирано от Bloomberg.

Кредитори като UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International и Bayerische Landesbank имат портфейл от кредити в размер на 80 млрд. швейцарски франка към домакинства от Унгария, Полша и Хърватия, посочват анализаторите.

От началото на май франкът е поскъпнал с 8 на сто срещу унгарския форинт, с 14 на сто срещу полската злота и с 10 на сто срещу хърватската куна. Това води до значително увеличение на стойността на задълженията на кредитополучателите, а в доста случаи – и до необслужване на заеми.

Според Килиан Ребер от UBS има 20 до 30 процента шанс силният франк да отключи вълна от фалити в Източна Европа. Това пък би могло да принуди европейските банки да търсят ново спешно финансиране.

От началото на годината швейцарският франк е валутата, която се представя най-силно. Това се случва въпреки понижението на лихвения процент до рекордно ниско ниво и предупрежденията на централната банка, че ще бъдат взети мерки срещу поскъпването на франка.

През последното десетилетие кредитите в швейцарски франкове бяха доста разпространени в Източна Европа. На тях се гледаше като начин да се избегнат високите лихвени проценти в местна валута.

Само в Унгария над 60% от кредитите на домакинствата са във франкове. Това се равнява на 16 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, посочват от UBS. За Полша и Хърватия този процент е около 10.

Към момента в Унгария лошите кредити във франкове са над 10%, а в Хърватия и Полша те са съответно около 6 и 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 34 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Никой не е ял кифтета, може би само Гърците са яли и са прекарвали с узо, но тук в България, никой не виждал кифтета :)Ако има някой наблажил да се похва ли, но при тези "договори" :) няма как да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 34 rate down comment 2
madcow
преди 12 години
Га яде кифтета ни рива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 32 rate down comment 2
kreditkiller
преди 12 години
Смисъла е да напишем повечко коментари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 35 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Не разбирам смисъла на коментарите ти! За какво ги дардориш глупости? Да, доброволно е. Да, съгласил си се с определени условия. Могат ли те да ги променят без да те питат? Могат. Има ли кой да те защити? Няма. Къде е правото в случая? От 2 месеца се опитваме да вземем начина на образуване на лихвения процент на въпросната банка. Дават ли го? НЕ. Да питам ли пак? Къде е правото тук? Къде е банковия надзор? Можеш ли да развалиш договора? Според теб нормално ли е да има ипотечни кредити на 13% лихва? А съм чул и за повече! И ква е разликата между лихварите и банките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 32 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Така прав си, но за само за себе си :). Лошото че и тези които не ги "кефят" и не подписват също са засегнати. Като не харчат хората няма оборот няма заплати, и т.н., Та затова питам пак.Кой им позволи въобще да си съставят и предлагат подобни договори?Все едно живее в някаква игра прецакай повече хора за повече Т. хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
Ами чел съм доста такива договори, да. И ми настъхват косите като знам какво пише вътре. На практика кредитополучателят е без никакви права, а банката може да прави каквото си иска. Само че ти пропускаш тънкия момент, че взимането на кредит е ДОБРОВОЛНО начинание. Никой не те кара насила да подписваш. Но подпишеш ли, ти се съгласяваш с условията по договора и следователно няма какво да ревеш тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Оф не ми се ще да обиждам теб и отбора ти, но ти да си чел тези договори та даваш мнение по въпроса? Защото именно текстовете в тези договори са проблемни и подвеждащи и се тълкуват както е богоугодно. И аз питам тука г-жа Кунева, дето толкова години бе еврокомисар по правата на потребителите да е направила нещо в интерес на българския потребител? И за съжаление може би ще стане президент. УЖАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 3
Crux
преди 12 години
Като не те кефят условията, не теглиш ипотечен кредит. Толкова е просто. Кредитът е ВЪЗМОЖНОСТ, а не ПРАВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 36 rate down comment 0
индианеца
преди 12 години
Ти имаш да връщаш франкове. И да не пипат лихвата, главницата ти се е качила с едни 30% от 2008.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
То и за кредитите в евро пише същото как за тези във франкове, но при всяко ново "изкупуване" на ДЦК от ЕЦБ и повишаване на основната лихва, Банката веднага си използва правото да променя едностранно лихвата нагоре? А когато имаше понижаване се ослушваше като ...Ще питам по-ясно, кой позволи на банките да предоставят такива договори?Това е направо убийствено за България, днес са тези със франковете утре ще са тези с еврата и какво всеки трябва да стане банков експерт за да изтегли кредит, това ужасно което подкрепяш не знам чети в договора!!!Бе това банка ли е или бандитска институция та да подвежда хората бре, това е базаконие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още