IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някога евтините кредити във франкове сега заплашват банките в Европа

В Източна Европа практиката да се заемат кредити в швейцарски франкове крие потенциал да разтресе банковата система

12:07 | 24.08.11 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Швейцарски франкове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Дълговата криза в еврозоната може да се задълбочи заради кредитополучатели от Източна Европа, които са използвали ниските лихви по кредитите в швейцарски франкове преди години, а сега не могат да погасят задълженията си заради рязкото поскъпване на валутата на Швейцария. Такова е мнението на анализатори от UBS Wealth Management, цитирано от Bloomberg.

Кредитори като UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International и Bayerische Landesbank имат портфейл от кредити в размер на 80 млрд. швейцарски франка към домакинства от Унгария, Полша и Хърватия, посочват анализаторите.

От началото на май франкът е поскъпнал с 8 на сто срещу унгарския форинт, с 14 на сто срещу полската злота и с 10 на сто срещу хърватската куна. Това води до значително увеличение на стойността на задълженията на кредитополучателите, а в доста случаи – и до необслужване на заеми.

Според Килиан Ребер от UBS има 20 до 30 процента шанс силният франк да отключи вълна от фалити в Източна Европа. Това пък би могло да принуди европейските банки да търсят ново спешно финансиране.

От началото на годината швейцарският франк е валутата, която се представя най-силно. Това се случва въпреки понижението на лихвения процент до рекордно ниско ниво и предупрежденията на централната банка, че ще бъдат взети мерки срещу поскъпването на франка.

През последното десетилетие кредитите в швейцарски франкове бяха доста разпространени в Източна Европа. На тях се гледаше като начин да се избегнат високите лихвени проценти в местна валута.

Само в Унгария над 60% от кредитите на домакинствата са във франкове. Това се равнява на 16 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, посочват от UBS. За Полша и Хърватия този процент е около 10.

Към момента в Унгария лошите кредити във франкове са над 10%, а в Хърватия и Полша те са съответно около 6 и 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 32 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
o.O? Става въпрос за неизплатената главница разбира се ... Как по-точно предложението на hellwitch е в полза на банките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 32 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Сори Hell не се стърпяхТова което предлагаш е само и единствено в полза на "банките" ще те цитирам: "Аз бих предложил, че в случай на промяна на условията по лихвите едностранно от банката клиента да може да си върне кредита без никакви такси и т.н. Така поне банките ще са в конкурентна зависимост една от друга."Както знаеш през първите 60-70% от годините плащаш основно лихвата. Та това което предлагаш е банката след като си вземе по-голямата част лихвата веднага да поиска и останалите пари от главницата.В примера където съм дал по-долу ще излезе, че трябва да върнеш повечко пари за по-малко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 32 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Иначе за кредитите в швейцарски франкове - който ги е взимал е трябвало да знае, че си добавя валутен риск към кредита. За това най-добре евро - валутния риск е доста по нисък (трябва борда да падне).До Crux: По принцип кредитите са нещо, което трябва да се избягва на макс. Но за жилище няма алтернатива. "Пристрастеността" на българите към собствено жилище не е никак случайна, защото носи сигурност. след 30г. когато ще трябва да разчиташ евентуално на пенсия как ще си плащаш наема, а? Ако стане злополука и станеш инвалид? И какво ще оставиш на децата си в крайна сметка ако живееш само под наем. Разбира се трябва и да може да си го позволиш покупката на жилище. Не случайно има изисквания за дохода и т.н. А хора, които са ги пренебрегнали сега са точно опарените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 33 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Разликата е, че лихварите рискуват собствени пари, а банките чужди. Еврейска измислица са банките. Местиш си го то единия в другия крачол и *** много.Иначе за съжаление тази простотия с това, че банката може едностранно да променя лихвата по кредита е голяма мизерия. Аз бих предложил, че в случай на промяна на условията по лихвите едностранно от банката клиента да може да си върне кредита без никакви такси и т.н. Така поне банките ще са в конкурентна зависимост една от друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 33 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Отдавна лихвата не е водещ фактор за кредитите, вероятно Fanta говори за реалните пари които плаща.Като поразгледаш лихвите в България на "Банките" ще видиш че има доста интересни стойности който започват от 2.30%. Но всеки си прави "реалната" сметка пример: 5 лв по 12 мес. по 10 год прави = 600 лв. , а е взел 450лв, при лихва 6.9% да речем... или 7 и нещо.. Но математика показва друго, и то е 13% средно годишно, другото е подвеждане, щото като влезеш в едно такси пише на километър, а не на завой на ляво + 2,30лв, завой на дясно + 3.45лв. и водача да преценява от къде да мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Tи какво, име и ЕГН ли очакваш да ти кажа? Виж колко са кредитите в евро на пощенска. Почват от 11%. Старите! Не ги гледай според рекламите.Crux Във всеки нормален свят хората си купуват жилище на определен етап от развитието им. Преди 3 г. когато аз теглих кредита нямаше разлика между цените на наемите и вноските по кредита. Обаче сега не е така поради причината по-горе! Не е въпроса че са вдигнали лихвите. А въпроса е защо, на който никой не иска да отговори и да даде някакво разумно обяснение. И май си ги смятат по формулата на топлофикация. И след 10 години под наем какво остава зад теб? Няколко бабки на малдивите... това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 33 rate down comment 6
Crux
преди 12 години
А защо непременно трябва да купуваш? Аз живея от 10 години под наем и нямам никакви оплаквания. Така е в целия нормален свят. Само ние тука на Балканите имаме жилището за някаква светиня и сме на принципа "*** да е, мой да е!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 33 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Всички чули някъде че имало 13% лихва на ипотечен кредит.. Като ги питаш за тяхната - 6.9% да речем... или 7 и нещо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 35 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Докато умните се наумуват ( т.с. НИЕ ) лудите си лудеят ( т.с. БГ БАНКИТ ) и още една: кервана си върви( т.с. БАНКИТЕ ), а мастиите си лаят (т.с. НИЕ )...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 32 rate down comment 3
FINTA
преди 12 години
Някои хора нямат "кифтета" по наследство за да ядат на аванта, ами търсят начин да си ги купят сами! Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още