IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен спад на икономическото доверие и бизнес климата в Европа през август

Най-голям е спадът на икономическото доверие в Германия

14:50 | 30.08.11 г.
Силен спад на икономическото доверие и бизнес климата в Европа през август

Индексът на икономическото доверие в Европейкия съюз и еврозоната е реализирал съществен спад през август, особено в секторите на услугите и търговията на дребно, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Подобрение на икономическото доверие има само в сектора на строителството, допълват от Брюксел.

Индексът, измерващ икономическото доверие в цялата Общност, е паднал с 5 пункта до 97,3 пункта, а за валутния съюз – с 4,7 пункта до 98,3.

Най-голям е спадът на икономическото доверие в Германия – с 5,7 пункта, показват още данните на ЕК. С 5,6 пункта пада индексът във Великобритания, с 3,6 пункта – в Полша, а с 3 – в Холандия.

Индексът на бизнес доверието в индустриалния сектор в ЕС е паднал с 2,6 пункта, а в еврозоната – с 3,8 пункта. Мениджърите в сектора са песимистично настроени за размера на поръчките и експорта.

Най-много се е понижил през август индексът на бизнес доверието в сектора на услугите – със 7,5 пункта за ЕС и с 4,2 пункта – за държавите от еврозоната.

Индексът на потребителското доверие в Евросъюза за август се понижава с 4,4 пункта, а в еврозоната – с 5,3 пункта, като потребителите очакват повишаване на безработицата в Общността.

Значително се понижава доверието във финансовите услуги през август – с 8,1 пункта в ЕС и с 9,6 пункта в еврозоната.

Европейската комисия отчете и влошаване на бизнес климата през август. Индикаторът пада вече шести пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още